Farestaldsnørden delte ud af sine mange erfaringer

Karina Mikkelsen fra Farestalds Eliten har på få år opbygget et kundekartotek på flere end 100 landmænd. Forleden gav hun indblik i sin måde at passe farestalde på.

Karina Mikkelsen er måske en af de mest erfarne, når det handler om pasning af farestalde.

21 år med praktisk erfaring på spalterne i farestalde er suppleret med tre år som rådgiver, og siden april 2020 har hun været privat rådgiver med så stor succes, at soholdere nærmest har stået i kø for at få adgang til hendes praktiske færdigheder.

Tidligere på ugen var hun en af oplægsholderne, da Hamlet Protein og Pharmacosmos stod for en nyskabelse med et seminar, der havde fokus på fare- og klimastalden.

Selv om Karina Mikkelsen har rådgiverkasket på, lagde hun ikke skjul på, at hun ikke føler sig som en rådgiver, men betragter sig som grisepasser:

»Jeg passer stadig grise hver dag, og den måde, jeg driver min virksomhed på, er at møde ind kl. syv sammen med personalet, og så passer vi grisene sammen. Vi tager det step by step alt efter, hvad niveau folk er på«, forklarede hun sin tilgang.

Fokus på første 96 timer

Et af hendes fokuspunkter er soens første 96 timer efter faring.

»Otte ud af ti svarer, at pattegrise er det vigtigste i farestalden, For mig er pattegrisene ligegyldige, for det er soen, vi skal passe. Det er hende, vi skal fodre korrekt, og så skal hun nok passe grisene«, forklarede Karina Mikkelsen.

Hun går ind for at finjustere på sofoderet i de første fem dage. Det skal helst være den samme person, der udfører den opgave. Soens temperatur tages i to døgn og noteres på sotavlen. Husk at kigge på soen samtidig, og det nytter ikke at observere soen ude fra gangen, var andre råd.

Pattegrisenes diarré skal håndteres, og magre grise skal flyttes og på de rigtige tidspunkter. Kuldudjævning er hun bevidst om, at der er mange holdninger til.

Lad grisene ligge ved deres mor

»Jeg har aldrig lavet gode resultater, hvis jeg har ladet grisene ligge ved deres egen mor. En god kuldudjævning skal ske med udgangspunkt i soens tilstand. Syge søer skal have de store grise, er soen sund og rask og 2.-3.lægsso, skal hun have de små og mellemstore grise«, sagde hun.

Kuldudjævning skal ske dag et, dag to er kuldet låst.

Karina Mikkelsen erklærede sig som nørd, der går efter at finde optimeringer hele tiden. Derfor gør hun bl.a. brug af et såkaldt refraktometer til at teste somælkens kvalitet i sin daglige rådgivning.

Faktaboks

3 andre tips fra mødet

  1. Nej til kuvøse: Karina Mikkelsen var ikke fan af kuvøser til de mindste grise, fordi de indimellem glemmes. Hun foretrækker masser af varme i hulen.
  2. Energi: Karina Mikkelsen har i sin dagligdag stort fokus på mikrogrise, der har svært ved at klare sig uden hjælp. Giv dem sirup, sukker, mælk og yoghurt, så de får noget energi at komme videre på, lød hendes råd.
  3. Hygiejne: Flere indlægsholdere var omkring vigtigheden af høj hygiejne. Karina Mikkelsen har set mange sprøjter og vogne, der kunne trænge til at blive rengjort, men som i stedet bliver brugt. Sprøjterne og vognen skal helst rengøres hver dag. For hvem har selv lyst til at være på et hospital, hvor tingene ikke er rengjorte? spurgte hun med et smil og erklærede sig hysterisk, når det handler om hygiejne. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle