Har din grisepasser skjulte kompetencer? - find dem, og bring dem i spil

Har din grisepasser et stort talent for mekanik eller er meget dygtig til elektronik? Skjulte kompetencer kan særligt være en udfordring i forhold til internationale ansatte, der ikke nødvendigvis er gode til at få delt disse informationer.

Af Nina Roland Simonsen, griserådgiver, LandboNord GriseRådgivning

Der er ingen medarbejdere, der er ens, og alle bringer forskellige kompetencer med til arbejdspladsen.

Desværre så sker det, at vi ikke får snakket nok om, hvilke erfaringer og kompetencer den enkelte medarbejder har, og dermed får vi ikke bragt kompetencerne rigtigt i spil.

Dette kan særligt være en udfordring i forhold til internationale ansatte, der ikke nødvendigvis er gode til at få delt disse informationer om, at de fx har et stort talent for mekanik eller er meget dygtige til elektronik.

Desuden kommer de fra en kultur, hvor man ikke deler denne viden, medmindre man bliver spurgt. Derfor finder man ofte først ud af dette ved en tilfældighed lang tid efter ansættelse. Dette er et kæmpe spild af gode ressourcer, som med den rigtige indsats kan gøre os mere effektive i hverdagen.

Brug de gode kompetencer i oplæring af kollegaer

Princippet gør sig generelt gældende på arbejdspladsen; har man medarbejder der er struktureret og gode til registreringer eller dygtig med maskiner, så kan det give god mening at fordele arbejdsopgaver herefter.

Det kan dog også blive en stor sårbarhed, hvis man ikke er opmærksom på at vidensdele og oplære hinanden. Det bør altid være en ambition, at hele teamet som udgangspunkt kan udføre alle arbejdsopgaver.

Undgå misforståelse og få snakket om medarbejders særlige behov

Der kan være årsager til, at enkelte medarbejder ikke er i stand til at udføre specifikke arbejdsopgaver, eller blot skal bruge lidt ekstra tid.

Det er for arbejdspladsen lige så vigtigt at få italesat den enkelte medarbejdes begrænsninger, hvis det har betydning for teamet.

Har man fx en nedsat funktionsevne, er ordblind, eller har svært ved at huske, så kan det i det daglig hurtigt skabe grundlag for en lang række frustrationer. Men hvis kollegaerne ved, at man kan have behov for hjælp til specifikke opgaver, så er det meget nemmere at hjælpe hinanden og lykkes som team.

Frustrationer og misforståelser gavner ingen, men med forståelse og respekt for hinanden skaber vi det gode team og arbejdsglæden.

For at skabe succes, begrænse spild og misforståelser, så er det centralt, at vi får snakket om vores kompetencer og begrænsninger på arbejdspladsen. Det er vigtigt, at vi kan bringe hinanden rigtigt i spil; lykkes vi med det, skaber vi gode forudsætninger for at lykkes som team.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle