Hollandsk besætning viser fremgang med dansk foderkoncept

European Protein medvirkede i webinar hos det store internationale medie Pig Progress.

European Protein var for en stund på den internationale scene, da firmaet forleden medvirkede i et webinar hos Pig Progress om tarmsundhed.

Her fortalte direktør i European Protein, Rene Schepens, om virksomhedens foderkoncept, der bl.a. er blevet afprøvet i en række besætninger,bl.a. hos Bankers Agro i Holland, hvor faringsprocenten er gået fra 88,9 til 93,0 procent. Antallet af levendefødte grise er steget fra 16,5 til 17,6, mens døde pattegrise frem til fravænning faldt fra 11,2 til 10,9 procent trods stigende kuldstørrelse.

Forbedringerne er opnået fem måneder efter opstart af foderkonceptet, der bl.a. omfatter EP199 til søer, der er et tilskudsfoder baseret på raps og tang.

Fravænnede grise steg med 2,37 grise pr. so til knap 38,2 grise.

I smågrisestalden kom der fart over feltet, idet afgangsvægten fra smågrisestalden blev opnået en uge hurtigere end før.

»Grisene voksede hurtigere, og deres foderudnyttelse blev mere effektiv, og det indikerer, at deres tarmsundhed er forbedret«, sagde Rene Schepens, der også påpegede, at den hollandske besætning kunne spare 3,5 kg foder pr. smågrise, når de skulle sælges.

Også forbruget af sofoder faldt markant i besætningen fra 1.412 kg til 1.255 kg.

»Faldet er et udtryk for en bedre udnyttelse af ernæringen i det her foder, og vi tror, at fraværet af alle mulige slags inflammationer hjælper, fordi soen ikke skal bruge energi på dem«, understregede han.

Faktaboks

40 besætninger

  • European Protein har data fra 40 besætninger, der har brugt foderkonceptet længe nok til at kunne sammenligne data.
  • Generelt er der set 2-3 flere fravænnede gris pr. årsso i form af 1,2 flere levendefødte, to procentpoint lavere dødelighed og mindre diarré.
  • Bedre malkeevne har givet 360 gram ekstra fravænningsvægt, og soen har brugt 12 pct. mindre foder set i forhold til antal producerede smågrise.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle