Landmand er afprøvningsvært: - Det er nyttig viden, der forbedrer vores produktion

Ingen forsøg og ingen test uden afprøvnings-værter, der stiller tid, mandskab, stalde og besætning til rådighed for afprøvninger hos Seges.

En gang årlig kårer Seges en særlig god besætning og afprøvningsvært. I år faldt valget på Jens Gudike Fly Christensen, Spøttrup.

Seges fremhæver, at ejer og personale altid er samarbejdsvillige og er med på at finde løsninger, når der opstår problemer med testudstyr eller dataopsamling så afprøvningen kan køre så let som muligt.

- Jeg synes da også selv, at det er spændende at være afprøvningsvært, lyder det med sædvanlig entusiasme fra Jens Guidke Fly Christensen.

For nogle år siden blev han også hædret på Kongressen i Herning. Dengang for Årets særlige indsats, som han fik for sit arbejde med fra staldgangen at fortælle om sin produktion på en måde så almindelige mennesker fik et godt indblik i de udfordringer en slagtegriseproducent står med.

Afprøvninger

Den første afprøvning i hans besætning var omkring reduktion af metan og effekten af hyppig gylleudslusning.

Senere er der kørt forsøg med tilpasset maksimumsventilation, hvor elforbruget og ammoniakkoncentrationen i stalden blev målt.

Nu fungerer besætningen som forsøgsvært for Aarhus Universitet, der foretager ammoniak- og metanmålinger af staldluften under forskellige produktions- og vejrforhold.

Skov A/S bruger også besætningen til at teste deres vejekamera, der på sigt skal erstatte traditionel vejning af slagtegrise.

- Det er nyttige afprøvninger, der viser, hvordan vi får bedre staldklima og udleder mindst muligt til omgivelserne, påpeger Jens Guidke, der understreger at det er vigtigt hele tiden at være åben overfor nye resultater og nye måder at gøre tingene på. Han ser afprøvningerne som nødvendige for hele tiden at forbedre økonomien i sin produktion.

Delt produktion

Jens Gudikes produktion er delt på fem ejendomme. Enghave er hans bopæl med en årlig produktion på 6.500 slagtegrise i en stald fra 2008, samme år han overtog ejendommen fra sine forældre. Desuden lejer han stalde på henholdsvis 450, 800, 900 og 1.500 stipladser.

- Effektiviteten i de lejede stalde er ikke helt på højde med det vi præsterer herhjemme, men det har været min vej til en større produktion, fortæller han.

Han skønner, at han kunne spare en af de to ansatte han har i dag, hvis hans produktion lå samlet i stedet for delt på fem lokaliteter.

Til gengæld for den ekstra lønudgift har han kun investeret i nybyggeri af en stald, og kan opsige lejemålene med kort varsel. Faktisk har han tilladelse til at udvide produktionen hjemme, men hidtil har det knebet med finansieringen af et staldbyggeri. Derfor holder han fast i lejemålene

- Jeg håber meget, at noteringen i 2023 bliver bedre end prognosen, lyder det fra Jens Guidke, der er skuffet over at noteringen længe har stået i stampe, og langt fra har dækket omkostningerne.

På marksiden er han langt med planer om at etablere et markfællesskab med en kollega i nærheden.

- Jeg er nok mere til stalden end til marken, erkender han.

Emneord Grisekongres 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle