Ny strategi: Svineproducenter øger fokus på dyrevelfærd

»Vi VIL være de bedste til dyrevelfærd«. siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Der skal være endnu bedre grisevelfærd i de danske stalde. Det er ambitionen for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, som i dag lancerer en ny strategi for 2018-2020 med stort fokus på dyrevelfærd.

»Det bedste fremtidssikring for danske svineproducenter er at være i en førerposition. Dansk svineproduktion har allerede rykket sig meget og vi ved, at hver gang vi sætter fokus på noget, så flytter vi os yderligere. Det har vi altid gjort i dansk svineproduktion,« siger Erik Larsen, formand L&F Svineproduktion

»Og vi VIL være de bedste.«

Mere tjek på syge dyr

Et af de områder, der vil få særlig bevågenhed i den kommende tid, er håndtering og behandling af syge og tilskadekomne dyr.

På dette felt viser resultaterne af de mere end 3.000 kontrolbesøg, som danske svineproducenter selv gennemfører via kvalitetsprogrammet Danish, at der er udfordringer.

»Her kan vi godt blive bedre, derfor sætter vi i den kommende tid målrettet fokus på, hvordan man behandler dyrene korrekt.«

Under transport

Det vil bl.a. være et prioriteret indsatsområde at øge opmærksomheden om grisenes velfærd under transport.

»Vi skal udbrede ’best practice’, så alle producenterne sikrer, at dyrene behandles korrekt. Langt de fleste gør det godt og har med den nyeste viden, nye tiltag og ny teknologi sikret de bedste forhold. Nu skal vi sørge for, at det bliver tilfældet hele vejen rundt,« siger Erik Larsen.

Han understreger, at det er til landmændenes egen fordel, at de syge dyr får den opmærksomhed, de skal have.

»Med en korrekt håndtering får vi flere grise på slagteriet i sidste ende. Det er ren og skær sund fornuft.«

Hele haler og kastration

Blandt de øvrige indsatsområder, som strategiplanen sætter fokus på indenfor dyrevelfærdsområdet, er lokalbedøvelse ved kastration.

Inden 1. januar 2019 skal alle Danish-godkendte svinebesætninger lokalbedøve deres pattegrise før kastration.

Det er et mål, som den danske svinesektor selv har sat.

Andre topprioriterede velfærdsmål i strategien for at flytte dyrevelfærden, er farestier til løsgående diegivende søer, flere hele grisehaler og øget overlevelse blandt pattegrisene.

Skal være ny standard

Det hele er noget, der gradvis vil blive introduceret i Danish-konceptet, så det kommer til at gælde for den danske ’standardgris’.

»I takt med, at kravene bliver en del af kvalitetsprogrammet, vil man i princippet kunne blive frataget Danish-mærket, hvis kontrollen viser, at man ikke opfylder kravene. Men dér er vi slet ikke - nu og her løfter vi en venlig finger for at sætte mere fokus på området,« siger Erik Larsen.

Højt niveau i Danmark

Erik Larsen understreger, at Danmark har et højt niveau af dyrevelfærd allerede.

Strategiens udgangspunkt er derfor at bevare førertrøjen.

»Vi er ekstremt stolte af at være blandt verdens bedste.«

 

Se Landbrug & Fødevarer Svineproduktions strategi her:

https://svineproduktion.dk/-/media/Om-VSP/Om_os_svineproduktion_sektorstrategi.ashx

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle