Ny tysk so-lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for so-hold. Forventningen er, at de nye regler kan få betydning for danske soholdere, melder Seges og L&F.

Fredag vedtog tyske Bundesrat en række nye regler, som formentlig vil gælde alle tyske so-hold i fremtiden.

Ændringerne i Tyskland kan dog også få betydning for danske soholdere, spår Landbrug & Fødevarer og Seges Svineproduktion.

Nogle af hovedtrækkene i den politiske aftale er, at alle søer efter en overgangsperiode på otte år skal opstaldes i løsdrift i løbeafdelingen, og samtidig lægges der op til et arealkrav på fem kvadratmeter per so.

Derudover skal også søer i farestalden være i løsdrift efter en overgangsordning på 15 år. Som undtagelse vil der være mulighed for at søerne må være i boks fem dage omkring faring.

Udfordringen for de danske producenter bliver, hvis kravene også kommer til at gælde importerede smågrise og kød, forklarer Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion.

"De nye tyske lovkrav kan få betydning for den fremtidige eksport af svinekød og smågrise til Tyskland, hvis kravene bliver en del af QS. Det er heldigvis et område, vi er i fuld gang med at udvikle og mange so-holdere tænker allerede i disse baner", siger han.

QS står for Qualität und Sicherheit og er den tyske produktionsstandard. 

Pres fra ind- og udland

Man kender langt fra alle detaljerne i aftalen eller omkring udmøntningen endnu, men alligevel følger L&F og Seges godt med. Presset om omlægning herhjemme kan nemlig både komme fra nær og fjern.

"Der kan både komme et politisk pres herhjemme, fordi man nu kan se, hvad der sker i Tyskland, og dels kan der komme krav om det gennem QS-systemet. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at de tyske producenter vil argumentere for, at der skal gælde tilsvarende regler for de smågrise som skal ekporteres til Tyskland og det kød, som skal sælges i Tyskland", siger Christian Fink Hansen.

Voldsomt arealkrav  

Imidlertid er den danske produktion allerede på et punkt godt med. Når det gælder løse søer i løbestalde har vi nemlig allerede strammere regler end mange af vores udenlandske kollegaer, fremhæver Christian Fink Hansen.

"I forhold til nybyggede stalde med løsdrift i løbestalde er vi på plads. Vi har i flere år haft et krav om løse søer i nye løbestalde, og vi ser flere og flere svineproducenter, som arbejder med løsdrift i farestalden. Men det er vigtigt, at fagligheden er med, før der bliver lovgivet. Derfor er vi løbende i dialog med myndighederne, ligesom vi hele tiden udvikler området", siger han.

"Men arealkravet på fem kvadratmeter virker voldsomt. Der er dog mange detaljer vi endnu ikke kender f.eks. omkring brug af æde- og insemineringsbokse", understreger han. 

Omstilling koster penge

Christian Fink Hansen hæfter sig også ved særligt én ting i den tyske aftale: Der bliver afsat 300 mio. euro til udvikling af området og modernisering af stalde.

"Vi har noteret os, at den tyske regering også har erkendt, at det ikke er en udvikling, der sker af sig selv. Derfor har de besluttet, at der følger en økonomisk hjælpepakke på 300 mio. euro med. Vi kender endnu ikke detaljerne i den økonomiske hjælpepakke, men det må forventes, at den skal udmøntes som investeringsstøtte til omstilling af produktionen. Det er et must, når der skal laves så markante ændringer som gælder alle", slutter sektordirektøren, der mener at lignende dansk lovgivning også må medføre en økonomisk hjælpepakke.

Opdateret kl. 14:06 med uddybende kommentarer fra Christian Fink Hansen.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle