Studie: Insekter ophober pesticidrester fra deres foder

Kan insekter nedbryde pesticider, når der er rester af pesticider i deres foder som i fx køkken- og husholdningsaffald? Det har et hold danske forskere undersøgt.

Forskere fra Aarhus Universitet og DTU har undersøgt, om pesticidrester i insekters foder ophobes i insekterne.

Svaret er ja for de tre undersøgte og almindeligt brugte pesticider, nemlig boscalid, etofenprox og fluopyram. Det skriver DCA, Center for Fødevarer og Jordbrug på deres hjemmeside.

I forsøget fik sorte soldaterfluelarver og melorme tildelt fodersubstrater, som var tilsat pesticiderne.

Undersøgelsen skal bruges i vurderingerne af, om insekter til foderproduktion i fremtiden vil kunne fodres med køkken- og husholdningsaffald, hvilket i øjeblikket ikke er tilladt. Der er rigelige mængder køkken- og husholdningsaffald, og en konstant strøm af det, så det ville potentielt være en uudtømmelig foderkilde for insekter.

Larver ophober pesticider

- Det ville jo være fantastisk, hvis det var sådan, at insekterne nedbrød pesticiderne og kunne gøre noget, der var beskidt, rent. Men sådan forholder det sig desværre ikke, siger Kim Jensen, adjunkt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet i Viborg.

- Det, vi finder i forsøgene, er, at pesticiderne rent faktisk ophobes i insekterne, så jo mere pesticid, der er i foderet, jo mere pesticid finder vi i larverne. Faktisk bliver koncentrationen i larverne mere end 10 gange så højt, som det vi finder i foderet. Og det er jo noget rod, hvis larverne på sigt skal fodres med husholdningsaffald, der indeholder pesticidrester, siger han.

Selvom resultaterne ikke kommer bag på Kim Jensen, så er det vigtige forsøg, der understreger behovet for regulering og overvågning af, hvad der fodres til insekterne, så det ikke går ud over fødevaresikkerheden.

- At vores undersøgelser falder ud, som de gør, overrasker mig ikke, for pesticider er jo sådan nogle, der er svære at nedbryde i naturen, for ellers ville de jo heller ikke være særligt effektive mod skadedyr og ukrudt. Derfor er det ikke mærkeligt, at pesticider ikke bare bliver nedbrudt i larvernes tarme.

- Vi finder ikke nogen højere dødelighed blandt larverne, så larverne overlever sådan set fint at blive fodret med mad med pesticider i. De kan godt holde til det, men det nytter jo ikke så meget, hvis de så bare overfører pesticiderne til os, siger Kim Jensen.

Insekter kan ikke fodres med hvad som helst

Ud fra undersøgelserne kan det altså konkluderes, at de afprøvede pesticider i insekternes vækstsubstrater kan udgøre en risiko i foder til husdyr, da de optages og ophobes i larverne i en grad der afhænger af koncentrationen i substratet, og dermed indgår i fødekæden til den potentielle forbruger.

Forskerne konkluderer derfor, at man ikke bare kan give los og lade insekter blive fodret med hvad som helst, som man ikke har nogen kontrol over og som måske, måske ikke indeholder pesticidrester.

- Der er brug for flere undersøgelser og mere forskning på området, for vi ved reelt ikke, om det blot er disse pesticider, som vi testede, der ikke nedbrydes. Der kunne jo godt være nogle, der godt kan. Så hvis vi ikke skal holde os til at konkludere bredt, bliver vi nødt til at kigge enkeltvist på pesticider med potentiale for nedbrydning, siger Kim Jensen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle