Tjek grisebedriftens CO2-tal - har du lavthængende frugter?

Det er vigtigt, at alle griseproducenter har kendskab til CO2-udledningen på egen bedrift og har en idé om hvor de selv kan gøre mere, og hvordan det påvirker udledningen, siger griserådgiver.

Gå ind på ESGreen Tool og tjek CO2-udledningen for din bedrift. 

Det giver både et indtryk af i hvilken ende af skalaen, bedriften befinder sig, og du kan se om du har nogle lavthængende frugter, som relativt let kan sænke CO2-udledningen.

Sådan lyder opfordringen til griseproducenter fra Annette Pihl Pedersen, konsulent ved SvineRådgivningen i Herning og certificeret klimarådgiver.

Tjek bedriftens CO2-udledning her: ESGreenTool

Vigtigt at være godt klædt på

- Jeg mener, det er vigtigt, at alle griseproducenter har kendskab til CO2-udledningen på egen bedrift og har en idé om hvor de selv kan gøre mere, og hvordan det påvirker udledningen. Desuden er det vigtigt at være godt klædt på til deltage i diskussionen om en kommende dansk CO2-afgift, siger Annette Pihl Pedersen.

Hun understreger, at pt, ved ingen hvor stor CO2-afgiften bliver, og hvordan den bliver skruet sammen.

Alle landmænd har adgang til ESGreen Tool og kan logge ind med deres AgroID eller via Landmand.dk.

Programmet trækker automatisk data fra det seneste gødningsregnskab (før nytår ses kun 19/20- gødningsregnskabet og fra 3.1. 2023 er der adgang til gødningsregnskabet for 20/21) både markdata og den indberettede husdyrproduktion med antal dyr og vægtinterval.

I ESGreenTool beregnes klimagasserne CO2, methan og lattergas og opgøres samlet i CO2-ækvivalenter for hver produktionsgren og samlet for bedriften. 

Landmanden kan selv ændre på tal eller parametre, både for det der automatisk trækkes fra gødningsregnskabet, men også de oplysninger som er indsat som standard tal.

Man kan tilrette beregningen med egne tal. Det kan fx være anvendelse af gylleafkøling eller hyppig udslusning af gylle, og man skal også huske på at lav dødelighed og høj fodereffektivitet fører til lavere CO2-udledning, forklarer Annette Pihl Pedersen.

- Det er umuligt at sige præcist hvilket CO2-niveau, den enkelte bedrift bør ligge på, fordi alle bedrifter er så forskellige med jordtyper, afgrøder og forholdene i husdyrproduktionen, siger griserådgiveren.

Din bank interesserer sig for CO2

Annette Pihl Pedersen fortæller, at også bankerne er begyndt at interesse sig mere for bedrifternes CO2-udledning, og at nogle landmænd af deres bank er blevet bedt om at vedlægge en CO2-beregning til 2022-årsregnskabet.

 - Vi må nok erkende, at mange ser i dag landbruget som en sort produktion, fordi landbruget ikke indberetter eller skal dokumentere de grønne tiltag, der allerede er i gang på de enkelte bedrifter.

- Min forventning er at mange bedrifter nok er mere grønne, end de fleste tror, fordi de gør mange klimavenlige ting som ikke er medtaget i standard-klimaberegninger som fx hyppig gylleudslusning og en praksis med lav dødelighed og høj fodereffektivitet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle