Kopenhagen Fur afviser påstande

LandbrugsAvisen bragte i formiddags en pressemeddelelse udsendt af Danske Svineproducenter, som på centrale områder viderebringer forkerte påstande, ifølge Kopenhagen Fur. Pressemeddelelsen handler om den kommende fosforregulering, som er en udløber af Landbrugspakken.

I en pressemeddelelse, bragt tidligere på dagen, mener Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, at fjerkræ-og minkavlere er blevet tilgodeset på bekostning af svineproducenter, i forbindelse med lovforslag om reduktion af fosforudledning.

Den nye lov om fosforudledning begrænser udledningen i de kommende år af miljøhensyn. Både mink-, svine-, fjerkræ-, og kvægproduktionen er omfattet.

Foreningen Danske Svineproducenter kalder fordelingen af fosforreduktion bag lovforslaget for en ”lokumsaftale” og siger, at svineproduktionen bliver uretmæssigt ramt.

I pressemeddelelsen, tidligere, siger Danske Svineproducenter:

”Som konsekvens af reduktionen på slagtesvin slipper de to produktionsgrene (mink og fjerkræ) nu næsten uskadte i deres fosfor-reduktioner”.

Men det er ikke fakta, mener Kopenhagen Fur.

"Direkte af det lovforslag, som pt. behandles i Folketinget, fremgår, at slagtesvineproducenterne går fra et aktuelt fosforloft i 2016 på 33,5 kg pr. hektar til 39 kg i 2017 og 35 kg fosfor i 2020. Altså lempelser - en større lempelse i 2017 og en mindre lempelse i 2020 sammenholdt med det nuværende krav. I modsætning hertil slipper fjerkræ- og minkbrancherne ikke for fosforstramninger. Fjerkræ skal afhængigt af produktionstype opfylde et skærpet fosforloft, hvor de i forhold til nu-situationen på 45-55 kg fosfor pr. hektar i 2017 skal ned på 43 kg og allerede i 2019 yderligere ned til 35 kg pr. hektar. Tilsvarende er der pt. lagt op til at minkavlere skal opfylde et skærpet fosforkrav allerede i 2019, hvor det nuværende fosforniveau på 43 kg sænkes til 35 kg pr. hektar. Både med hensyn til krav og implementeringsfrist har svineproducenterne opnået gode vilkår sammenlignet med andre sektorer i landbruget, skriver de i en udtalelelse til Landbrugsavisen.dk

I en anden udtalelse i pressemeddelelsen lyder det fra Danske Svineproducenter:

”Alternativt kommer vi til at producere 425.000 grise færre pr. år, end hvis loftet havde været 40 kg P”

Men igen er fakta noget andet i, følge Kopenhagen Fur.

"I sit udgangspunkt gav Landbrugspakken plads til at øge den danske svineproduktion med en million slagtesvin. Fosforreduktion kan sætte en grænse for muligheden for øget svineproduktion, men der vil fortsæt være plads til at producere mange hundredtusinder flere svin om året,"siger de og fortsætter:

"Landbrugspakken er ment som et løft af den danske landbrugsproduktion. Det har ikke været intentionen at mink- eller fjerkræproduktionen skulle mindskes for at give plads til flere svin. Det ville samfundsøkonomisk være uhensigtsmæssigt. Fosforreguleringen er en udløber af den politiske debat om Landbrugspakken, og derfor er det nødvendigt med balance i kravene om fosforreduktion mellem produktionsgrene. Svineproduktionen får fortsat et nødvendigt og betydeligt løft i produktionsmuligheder."

I pressemeddelelsen mener danske svineproducenter også at mink og fjerkræ har været mere tøvende overfor problemstillingen

 ”Vi har arbejdet med denne faglige problemstilling (fosforreduktion) i mange år, - mens fjerkræ og mink har været mere tøvende,"lyder det.

Fra Kopenhagen Fur lyder modsvaret:

"Minkproduktionen har siden 2005 reduceret fosforudledningen markant fra 70 kg. P/ha til nu 43 kg. P/ha. I samme periode har slagtesvinene øget udledningen af P fra knap 30 kg. P/ha til en forventet udledning på 39 kg. P/ha i 2017. Det viser tal fra Miljøstyrelsen."

Danske Minkavlere opfordrer alle parter i landbrugsdebatten til at holde sig til fakta.

"Der er masser af løse påstande i omløb godt hjulpet af interesseorganisationer, politiske interesser og medier. Debatten og lovgivningsarbejdet er bedst tjent med fakta og en dialog baseret på ordentlighed," skriver de.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle