Akut krise i landbruget kræver politisk handling

Situationen er nu så tilspidset, at der er brug for hjælp til fødevareklyngen, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

De danske landmænd er lige nu så hårdt pressede økonomisk af stærkt faldende priser på både svin, korn og mælk, at der er behov for politisk handling.

Det var budskabet fra formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, da han i dag holdt sin beretning på erhvervsorganisationens delegeretmøde i Herning.

Det er især Ruslands boykot af vestlige fødevarer og faldende efterspørgsel fra Kina, der trækker bundlinjen for fødevareklyngen i rødt.

- Vi er pludselig under et hårdt pres på det globale fødevaremarked. Ruslands boykot af fødevarer presser os alvorligt på pengepungen. Og nej, vi skal ikke stikke labben frem, hver gang det går skidt, og bede om offentlig forsørgelse. Men denne gang er ikke "hver gang" - situationen er tilspidset og alvorlig, sagde Martin Merrild, formand for L&F i sin beretning.

Det betyder, at kampen for vækst og arbejdspladser i det danske fødevareerhverv for alvor er udfordret. Fødevareklyngen beskæftiger knap 170.000 mennesker og eksporterede sidste år for 156 mia. kr.

- Dermed er det ikke kun os, det går ud over. Det er hele Danmark. At lade os i stikken, er at lade Danmark i stikken, sagde Martin Merrild fra talerstolen til de 900 delegerede og gæster - herunder fødevareminister Dan Jørgensen og miljøminister Kirsten Brosbøl.

Formanden for L&F peger på flere tiltag, der hjælpe i den akutte krise: Det drejer sig bl.a. om EU-støtte til oplagring af svinekød, der kan virke stabiliserende på priserne i en overgangsperiode.

Men det handler i høj grad også om en generel forbedring af konkurrenceevnen i det danske fødevareerhverv - herunder at landmændene med det samme får lov til at gøde jorden på samme måde som konkurrenterne i vores nabolande, og at al overimplementering af EU-regler stoppes, og allerede gennemførte stramninger rulles tilbage. Dertil kommer tiltag, der kan sikre, at der sker de nødvendige generationsskifter i landbruget, så de yngre landmænd får reel mulighed for at føre dansk landbrug videre.

Mere om dette tema

Her kan du læse alt om Delegeretmøde 2014

Trods den akutte krise, så fastholdt formand for L&F, Martin Merrild, at der er store udviklingsmuligheder for den danske fødevareklynge i en verden, der kun vil opleve stigende efterspørgsel på fødevarer.

- Vi kan være stolte af vores erhverv. Dansk økonomi er afhængig af den eksport og de arbejdspladser, vi skaber. Og vi vil fortsat producere kvalitetsfødevarer til den kritiske forbruger - med en minimal miljøpåvirkning i forhold til andre lande. Derfor er det også vigtigt, at Landbrug & Fødevarer holder fast i at tegne de store linjer for vores erhverv, bl.a. med kampagnen: Fremtiden er ikke så sort, som den har været, sagde Martin Merrild på L&F's delegeretmøde i Herning i dag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.