Bonnesen: Kun småting skiller landbrugsudspil fra VKO og LA

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen ser frem til »gode drøftelser« med Liberal Alliance om landbrugsforslag.

Hvis de borgerlige partier står sammen efter et valg og kan mønstre det nødvendige flertal, vil de straks kunne åbne op for, at landmændene kan give deres marker mere gødning.

Det siger Erling Bonnesen, fødevareordfører for Venstre. Han mener, det er småting, der skiller de tre partier i VKO fra Liberal Alliance og omvendt.

Ser frem til drøftelser med LA

»Vores forslag er bredere, og vi har anlagt et lille forsigtighedsprincip ved at udfase gødningskvoterne gradvist over tre år. Men ellers ser jeg ikke forskellene som ret store, og jeg ser frem til gode drøftelser med Liberal Alliance,« siger Erling Bonnesen.

Mange sammenfald

Både i LA’s beslutningsforslag fra 12. november og i VKOs udspil fra 25, november er der lagt op til lempelser af gødningsreglerne, målinger i vandmiljøet i stedet for modeberegninger, afskaffelse af randzonerne og lempet harmonikrav.

Blandt forskellene er, at Liberal Alliance bruger Bæredygtigt Landbrugs retorik og vil lade landmændene gøde efter »Ligevægtsprincippet«, mens VKO gradvis vil udfase den nuværende undergødskning på 18 pct., således, at landmændene må gøde 6 pct,. mere i 2015, yderligere 6 pct. i 2016 og endnu 6 pct. i 2018.

Forsigtighedsprincip

»Vi har valgt et lille forsigtighedsprincip, hvor vi udfaser gødningsnormerne af tre runder. Vores forslag er meget konkret. Budskabet er, at vi skal af med den påtvungne undergødskning. Og med et flertal bag det, kan vi iværksætte det straks på den anden side af et folketingsvalg,« siger Erling Bonnesen

Ren autopilot

Erling Bonnesen afviser regeringspartiernes kritik af VKO’s udspil som skadeligt for miljø og dyrevelfærd.

»Den røde reaktion er ren autopilot. Hvis de siger, vi er ligeglade med miljø og dyrevelfærd, så må de jo være ligeglade med vækst og beskæftigelse. Det er vi ikke!«

Emneord landbrugspakke, gødskning, kvælstof, randzoner, økologi, miljø, l&f

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.