Fri for salmonella efter fire år: Beskyt de mindste kalve og hold fast i rutiner

På Nygaard har man 100 procent fokus på at formindske smitterisikoen for de mindste kalve ved at gøre dem robuste fra dag et.

Af Henrik Lomholt Rasmussen

Beskyt de mindste kalve bedst muligt og hold fast i rutinerne, selvom faren tilsyneladende er drevet over.

Sådan lyder det centrale budskab fra Leif Sørig, driftsleder på Nygaard ved Aars, når det gælder smittebeskyttelse. Et emne han har fokuseret på, siden bedriften blev ramt af Salmonella Dublin i 2011.

»Det tvang os til handling «, siger Leif Sørig.

Han fik bugt med salmonellaen efter fire et halvt års indsats, hvor arbejdsgangene blev omlagt i det omfang, logistikken tillader det i en 22 år gammel stald.

»I en besætning med 260 årskøer og 310 kælvninger om året er vi især presset af, at kælvningsafsnittet er indrettet i en fællesboks på kun knap 50 kvadratmeter. Det øger risikoen for smitte«, påpeger Leif Sørig.

Faste procedurer

Dybstrøelsen holdes derfor så tør så muligt med rigelig strøelse, og kalven fjernes hurtigst muligt efter fødslen og får fire liter råmælk tilsat kviksyrner.

I kalveafsnittet kommer de nyfødte kalve altid i en rengjort boks, får dækken på om vinteren og håndfodres de første dage med 4,5 liter mælk med 14 procent tørstof.

Mellem hver fodring afsprittes hænderne. Desuden arbejder Leif Sørig og de tre medhjælpere fra de små dyr mod de store – eksempelvis fodring og strøelse – for at minimere risikoen for smitteoverførsel fra de
ældre kalve.

Desuden anbringes de yngste kalve i den ene ende af kalveafsnittet og rykker op i ’hierarkiet’, efterhånden som de ældre kalve flyttes over i kalvestalden. Her fravænnes de og går i små hold.

»De smittesikrede rutiner kræver ikke mere tid, men sidder på rygraden hos os alle, så der er ingen palaver om dem. Heller ikke for nye medarbejdere. De glider bare ind i rytmen «, fastslår Leif Sørig, der konstant holder sig opdateret om smittebeskyttelse.

Blandt andet ved at deltage i et erfa-kursus om emnet, som blev ledet af dyrlæge Lars Pedersen fra Seges og Liza Rosenbaum Nielsen, dyrlæge og professor fra Københavns Universitet.

»Forløbet bekræftede mig i, at vores tilgang giver god mening og, at vi skal holde fast i vores rutiner; også nu hvor det går godt. Ellers risikerer vi let at få problemer med smitte igen«.

Artiklen er publiceret første gang i magasinet Kvæg, september 2018.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.