Gennembrud: Seges har lavet ny opskrift på kvægmineraler

Manglende tiltro til Typemineraler har ført til forsøg og nye anbefalinger.

Seges har nu lavet opskriften på en ny Kvæg basismineralblanding, som sikrer, at malkekøer får tilstrækkeligt med mineraler, men ikke for meget.

Sammensætningen af typemineraler har længe været skældt ud for at være forældet og ikke leve op til behovene for mikromineraler og vitaminer hos højtydende malkekøer. Ifølge Thorben Krüger har den manglende tiltro ofte resulteret i, at mælkeproducenter har købt ekstra mineraler for at være på den sikre side.

Behov analyseret

Seges har nu gennem flere år lavet undersøgelser af køernes forsyning og behov, og konklusionen er, at brugen af typemineraler ikke resulterer i en underforsyning med mineraler, men snarere overforsyning af visse mineraler.

»Vi har set i forsøg, at tildelingen af typemineraler giver køerne for meget kobber, jod, vitamin A, magnesium og mangan, og så har vi reduceret indholdet«, siger Thorben Krüger, konsulent hos Seges.

Han vurderer, at Kvæg basismineralblanding dækker malkekøers mineralbehov, uanset om rationen er græs- eller majsbaseret. Ved mistanke om mineralmangel bør man søge rådgivning, der er uafhængig, tilføjer han.

Indholdet af magnesium, mangan, kobber og jod er halveret i forhold til en Type-3 typemineralblanding. Det samme gælder vitamin A.

For kobbers vedkommende har Seges tidligere været ude at advare om risiko for forgiftning, så her har det været særlig vigtigt at reducere indholdet.

Nye udgangspunkter

Grunden til, at magnesium reduceres, er, at de fleste gængse fodermidler har et magnesiumindhold på over 2 mg pr. kg tørstof, og det er dermed usandsynligt, at magnesiumindholdet i den samlede ration kommer under NorFor-normen på ca. 2 mg pr. kg tørstof. Desuden medfører en erstatning af sojaskrå med rapsprodukter i forbindelse med omlægning til non-GM fodring en øget magnesiumkoncentration i foderet.

Der er dog ikke kun tale om reduktion af vitamin- og mineralindhold. E-vitamin-tildelingen øges med 50 procent i forhold til Type-3 mineral.

»Effekten af denne ændring er vi i gang med at undersøge i malkekvægbesætninger«, siger Thorben Krüger.

Biotin

Biotin er betegnet som et tilvalg i de to blandinger.

»Tilsætning af biotin medfører kun øgede omkostninger. Den biologiske effekt af biotin i mineralblandinger er usikker«, siger Thorben Krüger.

Tilsættes biotin, betegnes blandingen hhv. Kvæg Basis Mikro Biotin eller Kvæg Basis Kridt Biotin.

Overforbrug

Seges har tidligere været ude at pege på, at der efter deres mening sker et overforbrug af mineraler til kvæg. Nogle mælkeproducenter har allerede efterspurgt en mineralblanding med et passende indhold, og derfor kommer Seges nu med en ny formel, som de er i færd med at afprøve flere steder. Formlen kan man læse i KvægInfo 2610, og med udgangspunkt i denne kan man bestille mineraler hos grovvareselskaberne.

»De, der gør det, må meget gerne ringe til os, så vi kan følge med«, siger Thorben Krüger.

Han mener, at det på sigt må føre til besparelser hos mælkeproducenterne, da indholdet af mineraler er mindre i Kvæg basismineralblanding og de gårdmineralblandinger, der typisk bestilles hos mineralfirmaerne.

Faktaboks

To versioner af Kvæg basismineralblanding

  • Kvæg Basis Mikro og Kvæg Basis Kridt 
  • Kvæg Basis Mikro er en 100-grams blanding, der kun indeholder et minimum af kridt og typisk kræver supplerende kridt, for at køerne får nok calcium 
  • Kvæg Basis Kridt er en 250-grams blanding, der kan bruges uden supplerende kridt
  • Kvæg Basis Kridt vil være det oplagte valg i mindre besætninger 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.