Hold fast i medarbejdernes gnist

Evner du at holde dine medarbejdere motiveret eller slukker deres initiativ i løbet af noget tid?

Af René Nygaard, Kvægrådgiver, KvægXperten

Årsagen til, at udskiftningsprocenten bliver høje på dine medarbejdere, er mange, men i bund og grund er det svigtende motivation, der får medarbejder til at kigge efter nye græsgange.

De fleste medarbejdere vil rigtig gerne præstere og levere et godt stykke arbejde, men bliver man mødt med selvfølgeligheder eller irettesættelser mister man motivation. Med en generation af unge medarbejdere under 40, som er vant til at blive bedømt på alt, bliver motivationen langsomt dræbt hos medarbejderen, når vedkommende bliver mødt med ligegyldighed fra arbejdsgiveren, fordi arbejdsgiveren ser det som en selvfølgelighed eller unødvendighed, at en medarbejder har lagt ekstra kræfter i en opgave.

Medarbejder eller arbejdsgange?

Sker det for ofte, at en medarbejder skal irettesættes, kan det være medarbejderen, der er noget galt med, men har man som arbejdsgiver bruge for jævnligt at rette eller korrigere sine ansatte, så er der noget grundlæggende galt med oplæringen af medarbejderne, eller også er arbejdsgangene for løst defineret.

Det er dræbende for lysten til at gå på arbejde, når der ikke er klare mål for produktionen, og arbejdsopgaverne og ansvarsområdet ikke er præcist defineret. Du skal have styr på, hvad det er for nogle arbejdsopgaver, du ønsker, at dine medarbejdere skal løse for dig og lad dem løse opgaverne uden din indblanding, så længe medarbejderen ellers performer efter målsætningerne. På den måde stiger motivationen hos den ansatte.

Nogle arbejdspladser har medarbejdere, der både holder 10 og 25-års jubilæum, og andre steder er det et mirakel, når en medarbejder får julegave mere end to gange. Det første scenarium er sjovere og bedre end det sidste, for det er med medarbejdere som god sundhed ved malkekøer; evner køerne at tage en laktation mere, så er indtjeningen det højere.

Nye koster

En ny medarbejder koster penge, fordi der går en periode med oplæring i bedriftens arbejdsgange, og der bliver lavet fejl, som skal rettes op. Forbedringer, der ellers skal løfte produktionen, må sættes på en irriterende pause. Derudover bliver der naturligt uro blandt øvrige medarbejdere, når der kommer en ny på teamet. Selvfølgelig skal en medarbejder skiftes ud, når vedkommende bliver overflødig eller ikke leverer det arbejde og de resultater, der er aftalt. Med et team af medarbejdere, hvor der altid er udskiftning, bliver der aldrig ro til at arbejde i dybden med noget, og fjerner tillige motivation hos dem, som har været ansat længst.

Rene Nygaard, KvægXperten

Faktaboks

René Nygaard er Kvægrådgiver ved KvægXperten og skriver i den kommende tid en serie om ledelse på kvægbrug

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.