Hvis gødning kan gasses - skal ære og penge tilfalde landmanden
Ugen På Spidsen: Danish Crown godskriver landmænd for leverancer af gødning til biogas. Det er en vigtig kamp at gå ind i, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Hvis gødningen fra slagtekalvene kan afsættes til et biogasselskab, skal klimagevinsten herved godskrives de kg kød, som landmanden producerer.

Sådan lød det fra Danish Crown, da Afdelingsleder for Ejerservice i Danish Crown Beef, Ejvind Kviesgaard, igår tegnede omridset af det kommende klimatjek til slagteriets henved 170 leverandører til konceptet Dansk Kalv.

Hvem skal profitere?

Slagteriets ambition er at klimatjekke produktionen hos alle leverandørerne i 2020 med henblik på at deklarere hvert eneste Dansk Kalv produkt med et ’så mange kg CO2 ækvivalenter har det kostet at producere’-agtigt mærke.

I slagteriets kommende klimatjek af leverandørerne indgår allerede kendte og registrerede data om indgang, afgang, sundhed og fodring. Hertil kommer staldforhold og strøelse. Og biogas ikke at forglemme.

For Danish Crown kaster sig modigt ind i diskussionen om, hvem der skal profitere af biogas. Er det energisektoren alene eller skal leverandørerne af råstofferne også belønnes?

Danish Crown mener det sidste. Hvis gødningen kan bruges til gasproduktion, skal en klimagevinst herved falde tilbage til landmanden.

Skal have en andel

Jeg møder flere landmænd, som irriteres over, at der overhovedet skal opstå en diskussion om, hvem der må få en bid af den god klima-kage, når det handler om energiproduktion.

Det enkle svar må være, at gevinsten skal falde tilbage - enten helt eller delvist - til de, som leverer råvarerne.

For kvægbrugets vedkommende er biogas en af metoderne til at mindske klimapåvirkningen på sigt. Og set i forhold til landbrugets øvrige sektorer har vi brug for at samle alle større eller mindre frugter op for at komme i mål med at være klimaneutrale i 2050.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.