Hvorfor er det så svært at få medicinforbruget til kalvene ned?

Ugen på spidsen: Mælkeproducenterne har fået medicinforbruget ned til yverbetændelse, men medicinforbruget til kalve er steget.

Medicinforbruget til kvæg er faldet, og det er værd at kippe med flaget for. Når det går ned, leverer kvægbruget på et af samfundets ønsker, og får man medicinforbruget ned, kan man ranke ryggen når nyhederne kobler medicinresistente bakterier sammen med antibiotika i landbruget.

Der er bare en gruppe, hvor det ikke går den rigtige vej. Det er hos kalve og ungdyr. Hos dem går forbruget op.

I DANMAP-rapporten, der kom for nogle uger siden, kan man se udviklingen i medicinforbruget. Den viser, at behandlingsfrekvensen er steget med 39 procent blandt kalve og ungdyr under et år. Forbruget af kg aktivstof er ikke steget lige så mange procent som behandlingshyppigheden, men det er steget. Medicinen bruges primært til at behandle luftvejsinfektioner hos de unge dyr.

hvorfor det er så svært med kalve og ungdyr?

Hvis man starter ude hos mælkeproducenterne, bruges medicinen typisk mod diarré

Man kan spørge sig selv, om man i takt med, at bedrifterne vokser, tyer til at behandle mod diarré for nemhedens skyld? Der skal man huske, at systematisk forebyggelse med medicin ikke er tilladt.

Man må ty til klassiske dyder som at sikre, at kalvene ikke bare får råmælk, men også får nok og hurtigt nok. Det forebygger ikke bare diarré, men også den anden store hurdle senere i livet – luftvejsinfektioner. Alene det at undgå diarré reducerer risikoen for lungebetændelse mange gange.

Indretning har selvfølgelig også betydning.

Smitter fra besætning til besætning

Problemet hos mange slagtekalveproducenter er, at kalvene ofte kommer fra mange forskellige besætninger og så smitter hinanden.

På den korte bane er indretningen af stalden svær at gøre noget ved, men jo større opdeling og jo færre der går sammen, des bedre.

Det er ikke sikkert, man kan leve af at skære i antallen, men så vil vaccination mod luftvejslidelser være værd at overveje, for forebyggelse er nu engang bedre end behandling. Syge dyr har ikke optimal tilvækst, så sygdom koster på bundlinjen.

I den forbindelse var det måske en idé at få taget prøver af lungerne, så man ved mere om, hvilken type lungebetændelse, der hærger besætningen, så man kan sætte ind med den vaccine, der forebygger bedst.

Økonomien i slagtekalve er ikke den bedste for tiden, og det animerer måske ikke til at lave tingene grundlæggende om, at økonomien favoriserer stort flow frem for bedre sundhed.

Muligheden for at forebygge frem for at behandle med medicin eksisterer dog og i takt med at besætningerne vokser, skal der måske også mere nytænkning til i forhold til forebyggelse af sygdomme.

 

 

Hvad mener du? – Har du erfaringer med at få medicinforbruget ned, og hvordan gjorde du i givet fald?

 

Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.