Koen er udfordret på sin kernekompetance

Ugen på Spidsen: Det er ikke så ligetil at sammensætte en foderration, som gavner klimaet, funderer ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Før Folketingsvalget deltog jeg i et møde, hvor en gruppe politikere blev introduceret til, hvordan kvægbruget arbejder på at minimere klimabelastningen.

Det var spændende og fyldt med perspektiver.

Undervejs faldt snakken selvfølgelig på den massive fokus, som klima har fået. Herunder også, at det synes utænkeligt at vi skal nedbringe dansk landbrugsproduktion, fordi vi er blandt de bedste, når det handler om at producere sikre fødevarer med lavt aftryk på klimaet.

Vi hylder i den forbindelse også gerne, at køerne har en enestående evne til at omdanne græs til mælk og kød i et omfang, som andre dyr eller teknikker endnu ikke kan hamle op med.

Og græs er jo klimarigtigt ved vi, fordi det binder kulstof i jorden.

I koens maver stopper græsset dog med at være klimavenligt. Det store indhold af fiber øger produktionen af methan. Hvis methanproduktionen skal sænkes, skal der fodres med majs og andre stivelseskilder eller tilsættes fedt. Ude i marken er majs dog ikke ligeså klimavenligt som græs.

Værner om det naturlige

Her på kvaegplus.dk har professor Peter Lund fra Aarhus Universitet, tidligere løftet sløret for, at methanproduktionen kan reduceres helt op til 30-40 pct., hvis det lykkedes at udvikle tilsætningsstoffer, som kan ændre køernes fordøjelse ret markant.

Der er dog en risiko for, at tilsætningsstoffet også påvirker de gavnlige bakterier i en negativ retning, ligesom det heller ikke står klart, om mejerierne går med til at fordøjelsen manipuleres med tilskudsfoder.

I snart sagt alle reklamer og anprisninger af mælk slår man på, at mælk er naturens kilde til en række næringsstoffer og mælken produceres under naturlige forhold. Det rimer nok ikke alt for godt på fodring med tilsætningsstoffer?

Som med så meget andet ligger sandheden nok et sted midt imellem alle faktorer: At køerne skal fodres med både græs og majs i et forhold, som samlet set giver det laveste aftryk på klimaet.

Og så har vi slet ikke taget hensyn til, at majs oftest er den billigste grovfoderafgrøde at avle, når man udelukkende ser på foderenhedsprisen.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

  • I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.
  • Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.