Nej til Nedbrud! Pas på flaskehalse når du sparer på vedligehold

Af Lars Kousgaard, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg

Vedligehold er fristende at spare på. Man kan måske springe et dyrt servicetjek over, udsætte skift af pattegummi og knivene i fuldfodervognen kan måske også godt holde lidt endnu. Besparelser på vedligehold kan sagtens gå for en periode, men det handler om at spare de rigtige steder, så risikoen for produktionsstop og indtjeningstab holdes nede.

Hvad er flaskehalsen i din produktion?

Når en maskine som anvendes dagligt, stopper pga. et nedbrud er det dyrt. Når der er tale om en flaskehals, eksempelvis fuldfodervogn og malkeanlæg, er der ikke kun tale om at én maskine taber kapacitet – hele produktionen taber kapacitet – man taber indtjening!

Rettidig omhu og fokus på forebyggende vedligehold i produktionen forhindrer kostbare produktionsstop.

Vedligeholdere skal ikke være brandmænd

Vedligeholderne på din ejendom skal ikke være brandmænd, men være en del af et serviceteam, hvis opgave er, at få maskiner og inventar til at køre så stabilt og effektivt som muligt. Men måske de skal have hjælp til at få struktureret vedligeholdet af servicedele og maskiner, så der ikke hersker tvivl om, at det allervigtigste vedligehold i produktionen, eksempelvis fuldfodervogn og malkeanlæg, altid sker, uanset om bedriften rammes af fridage, ferie eller udskiftning i medarbejderstaben.

Det behøver ikke nødvendigvis at være ansatte på bedriften der står for selve vedligeholdelsen, men der skal være én der bestiller servicemontøren.

Tag aktivt stilling – læg en plan

Forebyggende vedligehold starter med en plan. Der skal tages aktivt stilling til vedligehold af alle maskiner i produktionen. Det kan endda være, at du har besluttet ikke at vedligeholde nogle af maskinerne. Hvis maskinen ikke er en flaskehals og er let at reparere, kan det godt være en ok beslutning at lade denne maskine køre til den stopper næste gang – og så reparere. Vurdér hvor lang tid en maskine må stå stille uden den bremser produktionen betydeligt. Er det ½ time eller er det 3 dage?

Find flaskehalse

Forebyggende vedligehold går ud på, at du ud fra erfaring med den enkelte maskine har en plan for vedligehold. Første prioritet i planen bør være alle maskiner som er produktionens flaskehalse, eksempelvis fuldfodervogn og malkeanlæg. Planen skal indeholde en frekvens for vedligehold, hvad der skal gøres ved hvert vedligehold og en logbog til at notere hvert vedligehold og evt. kommentarer hertil.

Vær et skridt foran

Logbogen skal ikke ses som en mulighed for at kontrollere medarbejderne, men som en mulighed for at der er flere personer der kan hjælpes ad med vedligehold ved at kende historikken. En god idé er at have en kalender der giver overblik over det løbende vedligehold hen over året. Ligeledes skaber dette muligheden for at planlægge vedligehold så dette ikke bliver en unødvendig byrde i højsæsoner, eksempelvis forårsarbejde, høst eller ferietid. Husk også de årlige lovpligtige eftersyn.

 

Faktaboks

Top-5, højest prioriterede vedligehold

  • Malkeanlæg
  • Køleanlæg
  • Fuldfoderblander
  • Mælketaxa
  • Læssemaskine

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.