Nyt værktøj på vej: Tjek om køerne får klimavenligt foder

At identificere fodermidler med lavere klimaaftryk og sammensætte den rigtige kost er en af nøglerne til at reducere køernes metanudledning og gøre mælken mere klimavenlig. Derfor har Seges udviklet et nyt klimaværktøj, hvor landmændene kan vurdere, hvor klimavenlig køernes foder er.

Hvad de danske køer æder har betydning for vores fremtidige klima. Når køerne bøvser, belaster de nemlig klimaet.

Bøvserne har nemlig et højt indhold af drivhusgassen metan der er med til at øge jordens opvarmning. Derfor undersøger forskere og eksperter konstant, hvilke kombinationer af foder, der belaster klimaet mindst og samtidig giver mest mælk.

Nogen af de resultater samler landbrugets videnscenter Seges nu i et nyt klimaværktøj, oplyser Seges. 

Formålet er at give landmændene et værktøj, således at køerne og dermed mælken  bliver mere klimavenlig sådan som blandt andet det nye klimapartnerskab mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening også lægger op til.

"Vi har udviklet en model for klimaregnskaber, der kan bruges på den enkelte bedrift. På den måde kan landmændene beregne, hvor klimavenligt køernes foderration er .

Helt konkret kan klimaværktøjet for eksempel bruges til at beregne, hvor mange klimagasser der udledes, når de fremstiller foderet", siger Nicolaj Ingemann Nielsen.

Klimaværktøjet bliver en del af programmet DMS, som landmændene i forvejen bruger til at samle data om dyrenes sundhed, foderplaner osv. På den måde er det nemt at bruge klimaværktøjet.

"Det er vigtigt at værktøjet bliver en del af et program som landmændene allerede bruger og at det er nemt at bruge i praksis. Vi ved, at mange kvægproducenter gerne vil producere mere klimavenligt, de ved bare ikke, hvordan de kan gøre det.

Her er en måde at gøre det på", siger Nicolaj Ingemann Nielsen.

De nye klimaværktøj er klar til brug i foråret 2019.

Emneord Kvægkongres

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.