Af Anette Østergård, kvægrådgiver, KvægXperten
Der er efterhånden kommet mange analyser retur på årets majs.
Målet for tørstofprocenten i majs til helsæd er i niveauet 32 til 34 pct. Der er på landsplan udtaget godt 1.500 majsanalyser, og den gennemsnitlige tørstofprocent er på 34,8 pct. med en variation fra 30,8 til 38,8 pct. - det betyder, at der er taget forholdsvis mange majs, hvor tørstofprocenten er blevet højere end ønsket.
Stabiliteten i majssiloen bliver ofte ringere, når majsen er tør, og hvis majsen først tages, når de er blevet halvvisne, så falder fordøjeligheden i selve planten. Ædelysten er også dårligere i visne majs end i dem, der er taget grønne.
Prognose holder stik
Der blev i KvægXpertens store område fra Vestervig i vest og Hals i øst kun udtaget nogle få friske majsprøver til vurdering af høsttidspunkt.
For de få prøver, der blev taget, ser det faktisk ud til at prognosens forudsigelse holdt stik – måske med en lidt hurtigere udvikling end forventet. Har man ’bare’ brugt klemmemetoden, tyder det på, at der i 2019 skulle være mere end en enkelt dråbe saft i kernerne midt i kolben, ved ønskede 32 procent ts.
Det er et spørgsmål, om vi næste år til majshøst kan huske, ’hvordan’ vores majs var ved høst i 2019, hvor tørstofprocenten endte højere end ønsket – måske skal vi prøve med nogle flere frisk-majs prøver i 2020?
Læs flere praktiske tips til kvægbedriften i det nye nummer af fagmagasinet KVÆG, der udkommer i næste uge.
Relaterede artikler
Kommentarer