Sådan ensilerer du majs

Seges har opstillet en række anbefalinger til ensilering af majs.

Høsten af majs til ensilering er så småt i gang, og om få dage brager det for alvor løs.

I den anledning har Seges opstillet en række anbefalinger for ensileringen.

Først og fremmest skal man være opmærksom på, at majsen ensilerer meget let, så der er ikke brug for midler til at fremme mælkesyredannelsen. Derimod kan der være behov for at forbedre den aerobe stabilitet.

I majshøsten er målet at opnå en ensartet moden afgrøde med et tørstofindhold på 30-34 pct.

Majs ensilerer let, fordi den har en lav bufferkapacitet, hvilket fjerner behovet for midler til at fremme mælkesyredannelsen.

Derimod kan der i særlige tilfælde være behov for at forbedre den aerobe stabilitet. Det kan fx være:

  • i for tør majshelsæd. Det vil sige med over 35 pct. tørstof
  • ved anvendelse af små mængder majsensilage, for eksempel i sommerperioden, hvor der bruges mindre end 20-30 cm om dagen.
  • i kraftig tørkeskadet og uens moden majs med et højt tørstofindhold
  • på bedrifter, hvor der forventes problemer med majsensilagens stabilitet, men her bør der samtidig ses på forbedring af ensileringsteknik og management.

Seges anbefaler at bruge heterofermentative mælkesyrebakterier, som er det billigste og mest effektive middel til at forbedre den aerobe stabilitet. Derimod har homofermentative mælkesyrebakterier generelt ingen virkning på hverken fermentering eller aerob stabilitet i majsensilage og heller ingen virkning på mælkeydelsen.

Kemiske midler er generelt for dyre og vanskelige at tilsætte i tilstrækkelig dosering.

Læs mere her (kræver login til LandbrugsInfo): Oversigt over markedsførte ensileringsmidler

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.