Samme stald kostede mellem 2,1 og 2,7 mio. kr.
Grundigt forarbejde kan føre til en besparelse på mange hundrede tusinde kroner, oplever rådgiver.

Ganske betydelige forskelle i prisen på selvsamme byggeri er ikke uvant, når entreprenørerne kappes om opgaven.

Det oplever bygningsrådgiver Niels Vitus Hampholt fra Velas’ kontor i Viborg, når han hjælper landmænd med at realisere deres næste staldprojekt.

I en nylig udbudsrunde, han var involveret i, blev der budt 2,1, 2,34, 2,49 og 2,7 mio. kr. for samme byggeopgave, oplyser han.

»Det er den variation, vi ser«, siger han.

Forklaringen er ikke nødvendigvis, at entreprenørerne ser vidt forskelligt på samme opgave. Det kan også skyldes, at opgaven, de giver tilbud på, opfattes noget forskelligt, fordi den er løseligt beskrevet i den foregående snak mellem landmand og entreprenør.

»Vi ser ofte, at de tilbud landmanden selv har fået inden et udbud er meget forskellige i pris. og når vi går i dybden med dem, så indeholder de vildt forskellige ting i byggeriet«.

Derfor mener rådgiveren, at det er vigtigt at få lavet et godt udbudsmateriale, inden entreprenørerne skal byde sig til.

»Den første ting er, at man skal lave en god skitse over, hvad det er for en stald, man skal have«, siger han og går videre til næste punkt.

»Derefter skal man finde ud af teknikken i stalden. Hvad skal der være af skrabere, sengebøjler og alt andet mekanisk og få en detaljetegning på det, så firmaerne kan se helt præcist, hvad der skal laves. Der er mange ting, der kan ændre prisen, og husk at tænke med detaljer som afløb, gyllesystem, drivveje og ekstra køreveje. Når vi hjælper med udbud, har vi checklister over, hvad der skal med, så landmanden definerer sit byggeri. Gør han ikke det, gør håndværkeren det, og så er det, at man kommer ud i ikke at få sammenlignelige priser«, siger han.

Der skal også tages stilling til detaljer som tidsplan for byggeriet og konsekvenser ved forsinkelse, indretning af byggepladsen og ansvar for sikkerhed.

Til udbuddet skal også udarbejdes tilbudslister, hvor de forskellige konkreter opgavers pris oplistes.

Hvad koster et udbud?

»Et mini-udbud koster mellem 15.000 og 20.000 kr. Skal man op i en kostald, kommer det lidt an på, om vi skal lave alle projekttegninger. Med dem kan vi lave det til omkring 100.000 kr. Udbudsmaterialet koster ca. 40.000 kr. og tegningerne ca. 60.000 kr., men det afhænger af projektet«.

Faktaboks

Udbud eller ej?

  • Det er ikke gratis at lave et grundigt udbud.
  • Omvendt kan det være en god idé, fordi du sikrer, at entreprenørerne byder og opfatter dit byggeri som helt samme opgave.
  • Og så er der lige prisen...

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.