Se de imponerende billeder: Drone finder rålam i knæhøjt græs

En drone med termisk kamera spottede et rålam i en stor græsmark, som skulle skårlægges.

Et rålam slap - måske helt uden at vide det - for at lide en trist skæbne i en græsmark ved Fensmark på Sydsjælland.

Rålammet var blevet 'sat' af sin mor i en 30 hektar stor græsmark tilhørende mælkeproducent Søren Christensen, som i weekenden ville skårlægge første slæt græs. Heldigvis for lammet havde Søren Christensen fået en ide om at afsøge arealet for vildt, inden skårlæggeren startede op.

"Vi har tidligere fundet rålam, som har været igennem skårlæggeren og det er så trist. I år var græsset dog så højt, at det var umuligt at trave det igennem eller lade hunde afsøge det", fortæller Jack Johnsen, som er medhjælper hos Søren Christensen.

Søren Christensen foreslog derfor Jack Johnsen, om de måske kunne få en drone til at overflyve arealet. Jack Johnsen søgte efter en dronepilot på en facebookside fra lokalområdet og han blev nærmest bestormet med henvendelser.

Flere af henvendelserne pegede i retning af Dennis Larsen fra firmaet DroneInspect. Til forskel fra de øvrige har Dennis Larsens drone et termisk kamera, som normalvis benyttes til at søge efter lækager på varmerør.

"Men det kan også finde rålam", lyder det med tilfredshed fra Dennis Larsen.

lam fundet og markeret

Den erfarne dronepilot afsøgte den 30 hektar store slætmark og fandt ét rålam. Lammet var blevet sat af sin mor 50 meter inde på marken og punktet blev markeret med en pæl.

Da skårlæggeren kom, kunne føreren køre udenom, og senere på aftenen kunne Jack Johnsen se råen komme tilbage og kalde lammet frem.

"Jeg bor lige op ad marken, så jeg holdt grundigt øje med lammet. Helt som ventet blev det hentet og moderen gik faktisk blot på marken ved siden af", fortæller Jack Johnsen.

Han og Søren Christensen er meget imponerede af den præcision, som dronen arbejder med. De har allerede aftalt med Dennis Larsen, at han skal flyve igen, før andet slæt skal slås.

Det var første gang, at Dennis Larsen brugte sin drone til at søge efter vildt på marker og derfor tog opgaven lidt længere tid.

"Vi brugte tre timer på det inklusiv en kop kaffe og god snak. Til næste gang vil Dennis lægge markkortet ind og så kan dronen flyve selv. Det vil mindske flyvetiden", vurderer Jack Johnsen.

Stor interesse

Siden Dennis Larsen lagde et opslag om opgaven op på sin facebookside, er han blevet kontaktet af adskillige landmænd, som ønsker hjælp til overflyvning af arealer.

Det overrasker ikke Jack Johnsen.

"Der er jo ingen, som bryder sig om at køre vildt over med maskiner. Vi har bare manglet noget teknologi, som kan klare opgaven," siger han og tilføjer, at organisationer som Dansk Jægerforbund måske kunne interessere sig for emnet og indsamle navne på dronepiloter, som kan hjælpe landet over.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.