Stop racekrigene

Ugen på spidsen: Kvægracerne er økonomisk ligeværdige, men man kan tage det bedste fra hver race og samle det i en ko, foreslår Seges.

Det er muligvis et meget ømfindtlig område at bevæge sig ind på, for hver landmand elsker sin kvægrace og vil gerne fremhæve den. Det er der  intet galt i. Når man går ind for noget, arbejder man med det og opnår fremgang. Og den ene race kan også være bedre end den anden. En giver mere mælk, en anden flere værdistoffer og en tredje er måske mere sund?

Nu har Seges regnet på det og konkluderet, at økonomisk set er racerne trods diverse forskelle lige gode.

Seges skriver i KvægNyt, at Dansk Holstein har regnet ud, at en Holstein giver 2.100-3.100 kr. mere i mælkeindtægt pr. årsko i forhold til RDM og Jersey. Det er da også racen med højest mælkeydelse. Det skyldes dog ikke kun at Holstein avlsmæssigt har en høj ydelse, men også at de tit står i større besætninger, hvor man oftere malker tre gange i døgnet. RDM står eksempelvis ofte i mindre besætninger, med to gange malkning. Hvis RDM’en blev malket tre gange, ville dens gennemsnitlige ydelse ligge lidt højere end i dag.

Det næste er, at høj ydelse ofte resulterer i lidt lavere fedt- og proteinindhold, og dermed mindre afregningsværdi pr. kg EKM. Og så er der selvfølgelig udgifterne til produktionen – de er selvfølgelig højere, når man har en høj ydelse, og så er forspringet måske ikke så stort endda. 

Når der er taget højde for det er Holstein ifølge Seges ”kun” 850 kr. foran de øvrige racer pr. årsko. 
Men der er jo andet end ydelsen. Dyrlægeregninger, arbejdsomkostninger osv. I en totaløkonomisk sammenligning af racerne formindskes Holsteins forspring yderligere til 350 kr. pr. årsko sammenlignet med andre racer. I det tal mangler forskelle i værdi af kødproduktion, ungdyroverlevelse og fodereffektivitet.
Budskabet er vel, at man ikke skal lade sig forblænde af enkelte egenskaber som for eksempel mælkeydelse uden at skele til de andre egenskaber.

Konklusionen er, at racerne er økonomisk ligeværdige.

Derfor bør man stoppe racekrigene og se, hvad andet man kan gøre for at få yderligere fremgang.

Seges konkluderer, at krydsning mellem racerne er en effektiv vej til at opnå bedre økonomi. At man kan tage det bedste fra alle racer og samle i én ko.
 

Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.