Artiklen har været bragt i magasinet Kødkvæg 23. juli 2019
Svensk forskning har påvist, at der ikke er højere niveau af stressmarkører i blodet på dyr, der bliver transporteret til et traditionelt slagteri, end der er i dyr, der bliver slagtet på et mobilt slagteri på bedriften og dermed bliver skånet for transporttid, sammenblanding med fremmede dyr og ophold på slagteriet.
I Danmark praktiserer nogle bedrifter aflivning på gården. Dyrlæge Randi Worm, Nørre Nebel, afliver stude og krydsningskvier på tre bedrifter før de sendes videre til opskæring på slagteri. Randi Worm skyder dyret med boltpistol og sikrer, at afblødning sker inden for et til to minutter. Hun er garant for, at alt sker under rolige og hygiejniske forhold, og hun kan godt forstå de landmænd, der vælger denne løsning.
»På den her måde får du som landmand det sidste med i forhold til de dyr, du har gået og passet og plejet. Som landmand ved du jo ikke ret meget om det, der foregår under transport og på et slagteri«, siger hun.
Samtidig mener hun også, at det har en positiv effekt i forhold til både kødkvaliteten og dyrevelfærden.
»Når dyret står i en lastbil, der kører, står det hele tiden og korrigerer vægten for at holde balancen. Det betyder, at den syrer helt til i musklerne«, fortæller hun.
Krav fra slagter
De dyr, som Randi Worm afliver før de transporteres til et slagtehus, afsættes alle til kok og slagter Mikkel Hesselager. Og han stiller som krav, at de dyr, han aftager, er aflivet ude på bedriften.
»Dyret har absolut ingen gavn af at blive transporteret, så derfor ser jeg ingen grund til, at de udsættes for det. De brænder en masse energi af på turen, og det er den energi, vi også har brug for, når musklerne skal omdannes til kød, og kødet skal modne, så jeg er overbevist om, at det har en gavnlig effekt på kødkvaliteten, at de bliver aflivet på gården,« siger Mikkel Hesselager.
Lektor ved Aarhus Universitet, Margrethe Therkildsen, forsker i spisekvalitet af oksekød. Hun mener ikke, det er problematisk at transportere kreaturer under de forhold, vi tilbyder dem i Danmark, men er enig i, at stress skal minimeres i forbindelse med slagtning, f.eks. ved at sikre velegnede læssefaciliteter på gården og mindske uro.
»Hjemmeslagtning vil især være relevant for ’utilpassede’ tyre, der skaber slåskampe under transporten. Det kan helt sikkert give store problemer for kødets pH udvikling m.m.«, lyder det fra Margrethe Therkildsen.
Relaterede artikler
Kommentarer