Video: Glæden ved fem køer er den samme som ved 10

Praktisk: Søren Grunnet har haft dobbelt så mange ammekøer, som han har i dag, men glæden var ikke dobbelt så stor som nu, hvor alting passer sammen i skøn harmoni og er nemt at gå til.

Køerne og et par kalve står godmodigt og hilser velkommen i indhegningen op til gårdspladsen og lader sig ikke skræmme af fremmede. De er også vant til at blive kigget til to til tre gange om dagen, for det er sådan, at Søren Grunnet holder kvæg.

- Rytmen er, at jeg kigger til dem og fodrer om morgenen, og så gør jeg det igen, når jeg kommer hjem, forklarer Søren Grunnet, der ud over dyrene passer sit fuldtidsjob og laver en hel del organisatorisk arbejde. 

Er han ikke hjemme, træder hans kone til, og er de væk i weekenden, er der andre, der kan komme og hjælpe. 

- I weekenden klarer jeg det grove arbejde, tilføjer han.

Hans set up er nøje tilpasset til, at det skal være praktisk at gå til. Jorden ligger lige omkring gården, så han skal ikke ud at køre langt for at se til dyrene. Men det skal også gøres ordentligt, og når man skal holde øje med brunster og så videre, skal man være omkring dyrene hver dag.

- Vi inseminerer alle dyr. Med fem køer kan det ikke gå at have en foldtyr, forklarer han. 

Nu går han også op i avl, og med inseminering kan han vælge blandt de bedste tyre i verden. Hvert andet år tager han en tur til Frankrig for at holde sig opdateret om, hvad der sker i avlsmæssigt og i den franske søsterforening.

Harmoni

Som bedriften er skruet sammen i dag, passer det hele sammen: Dyr, jord, stald og arbejde. Der er plads i stalden, og han skal kun muge en gang om året. Han dyrker fem hektar, hvor en fjerdedel lægges om hvert år, så det passer med folde og med vinterfoder

- Jeg har tidligere haft dobbelt så mange dyr, men det var ikke dobbelt så sjovt, erindrer han. 

Naboen klarer markarbejdet med fem hektar som en del af betalingen. Maskinstationen spreder møg og laver wrap. Selv har han en Massey Ferguson 135, en brakpudser og en vandingsmaskine. Han bor ved Billund og jorden er JB1.

Man er nødt til at vande, når man bor i sådan en sandkasse som her, siger han. 

Grovfoderet udgøres af første og anden slæt, og for at få to gode slæt lever køerne lidt nøjsomt i starten. Når slættene er i hus, får dyrene større arealer at gå på, og er det et godt græsår, kan de gå på græs helt indtil jul.

Det er vigtigt ikke at overinvestere i maskiner, hvilket han mener, at mange gør. Men det er skidt for økonomien. For hans eget vedkommende løber det nogenlunde rundt med det salg, der nu er af avlstyre og afregninger fra slagteriet. 

Klik og se videoen

Læs mere i Magasinet Kødkvæg 1, 2024

Emneord video, PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.