Danmark dømt af EU for smøl med vandplaner
Danmark skulle allerede i 2009 have vedtaget vandplaner for at opfylde EU's love. De kom først i sidste uge.

Danmark er torsdag blevet dømt ved EU-Domstolen i Luxembourg for smøl med at vedtage de såkaldte vandplaner.

Allerede i december 2009 skulle den danske lovgivning have været på plads, så vi kunne efterleve EU's vandrammedirektiv. Det kræver, at åer, søer, kystnære farvande og grundvand i 2015 skal være i god økologisk tilstand.

Men først i sidste uge kunne regeringen meddele EU, at vandplanerne nu omsider er en realitet. Det skulle være sket allerede den 22. marts 2010.

Det var EU's afgående miljøkommissær, Janez Potocnik, der i februar 2014 tabte tålmodigheden med Danmark og indbragte regeringen for EU-Domstolen. 

"Forsinkelse af planerne kan betyde, at man ikke opnår den ønskede vandkvalitet," lød miljøkommissærens begrundelse.

Der er flere årsager til den voldsomme forsinkelse. VK-regeringen trak udarbejdelsen af vandplanerne i langdrag efter stærke protester fra landbruget, og EU-Kommissionen reagerede med den første advarsel - en såkaldt åbningsskrivelse - den 4. juni 2010.

Da SR-regeringen kom til i 2011, var planerne allerede flere år forsinkede. Den ny regering var så ivrig efter at få EU-lovgivningen på plads, at den gennemførte en høring med så kort svarfrist, at Natur- og Miljøklagenævnet pålagde regeringen til at begynde forfra.

Danmark bliver ifølge EU-Dommen ikke pålagt straf - bortset fra, at Kongeriget Danmark skal betale sagens omkostninger.

/ritzau/

Emneord eu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.