Høster nu hvede - miniforsøg som økolog skuffede
Kristian Rahbek har hverken svampebekæmpet eller vandet den hvedemark, han høstede onsdag.

Kristian Rahbek,  Ansager i Midtjylland, har onsdag taget hul på årets danske høst af vinterhvede. Det er dog helt særlige omstændigheder, der ligger til grund for den tidligere høst, vurderer planteavleren.

Der var tale om en ganske lille mark, som en husmand på egnen ikke skulle bruge i år. Så kom det ind i Kristian Rahbeks markplan.

Som forsøg har Kristian Rahbek - der har været planteavler siden 1991 - hverken bekæmpet ukrudt eller svampe. Det er heller ikke vandet. Høsten er nok 14 dage før det øvrige af Kristian Rahbeks vinterhvede.

"Jeg ville prøve ikke at svampesprøjte. Så kan man se, om der er en forskel: Om man får noget ud af det, eller om det bare er kemifirmaerne, der tjener penge," siger Kristian Rahbek.

Hveden - der har en anslået vandprocent på omkring de 18 - har dog et magert udbytte.

"Det er ikke godt. Det er nok ikke andet end fire tons pr. hektar, og det skulle gerne give 6,5 eller 7 ton. Det er meget normalt for det jord, vi har her," siger Kristian Rahbek, som dog er glad for at have fået det høstet inden en periode med regn.

"Jeg har da fundet af, at sådan skal man ikke gøre. Jeg kan da grine af det, når det var sådan en lille mark, men det ville ikke være sjovt, hvis det var hele området," siger Kristian Rahbek.

Ukrudtet har også haft gode kår, siger han, eftersom han ikke har ukrudtssprøjtet.

"Ukrudtet er blevet grønnere og grønnere, mens kornet blev ringere og ringere. Det er vigtigt med nogle rene marker, især hvis der er en regnvejrsperiode," siger Kristian Rahbek.

Ved siden af den lille mark er der en større hvedemark. Den er blevet svampesprøjtet og vandet, og det er den primære årsag til, at den har haft en længere vækstperiode og nok først skal høstes om 14 dage, vurderer Kristian Rahbek.

Vårbyghøsten skudt i gang: Det ser godt udMark 27. juli · 11:47

Kristian Rahbek ejer selv 64 hektar og driver derudover maskinstation. Faren har også et lille landbrug, han passer.

Næste år forventer Kristian Rahbek at så vårbyg på det lille markstykke.

Vil du så svampesprøjte næste år?

"Ja, det vil jeg i hvert fald," griner han.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

Det lyder ikke til, at du er en af dem, der overvejer at lægge om til økologi?

"Nej, det er jeg ikke helt klart til. Så skal jeg i hvert fald lære noget mere om strigling eller andet, for der er da mange økologer som ser ud til at have pænt rene marker. Men de behøver jo heller ikke at opnå samme udbytte, for de kan jo sælge til en anden pris. Jeg vil ikke tale ned til økologerne. Hvis forbrugerne efterspørger sådan noget, så skal landbruget da også sælge det," mener han.

Elisabeth Rahbek har indsendt første fotoet af vinterhvedehøsten og vinder dermed et gavekort til Restaurant Flammen. Familien deltager hvert år i Skyd Høsten, men det er 10 år siden, at de var først med en afgrøde sidste gang. I år er de først med både vinterhvede og vårbyg. Tillykke!

Vil du også deltage i Skyd høsten først eller Skyd høsten bedst? Du klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede og vårbyg.
  • Mangler høst: Hvidkløver, triticale, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.