Nordjyske landmænd vil påvise unfair konkurrencevilkår

LandboNord samarbejder med kommune om at mål drænvand.

På tirsdag markerer LandboNord og Jammerbugt Kommune starten på et omfattende målingsarbejde for at sandsynliggøre, at landbrugserhvervet i Nordjylland er underlagt unfair konkurrencevilkår. Det skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

Over 100 nordjyske landmænd har meldt sig til LandboNords drænvandsundersøgelse, hvis resultater vil udfordre myndighedernes modelberegninger.

I Jammerbugt Kommune bliver landbrugsjorden reguleret på baggrund af modelberegninger, når myndighederne skal udregne mængden af kvælstof, som bliver ledt væk fra markerne. Det betyder, at områdets landmænd er underlagt regler, som med stor sandsynlighed ikke stemmer overens med virkeligheden.

"Vi ved, at der ikke bliver ledt nær så meget kvælstof ud fra markerne, som myndighedernes modelberegninger antyder. Det er ødelæggende for erhvervet, at reglerne ikke er baseret på fakta. Derfor går vi i gang med denne omfattende opgave for at sandsynliggøre, at der er noget galt," siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

Næsten hver femte er beskæftiget i landbrugsklyngen i Jammerbugt Kommune. Borgmester Mogens Gade (Venstre), støtter op om projektet. I Jammerbugt kommune er godt 17 procent beskæftiget i landbruget.

"Nogle mennesker tror, at man kun generer nogle landmænd med det her, men i virkeligheden generer man jo en hel samfundsøkonomi. Reglerne afskærer et helt erhverv fra et potentiale, som kan bidrage til vores velfærdssamfund, hvis det viser sig, at de faglige modelberegninger ikke stemmer overens med virkeligheden. Min forudsætning for at kaste mig ind i den her kamp er, at landbruget stadig bidrager til et fornuftigt miljø i Danmark, men det skal ske med udgangspunkt i fakta - og ikke modelberegninger som det sker i dag," siger Mogens Gade.

 

 

Faktaboks

Opstart tirsdag

Tirsdag den 9. december klokken 13:30 vil borgmester Mogens Gade og formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, markere starten på de omfattende drænvandsundersøgelser, hvor over 100 nordjyske landmænd deltager.

Det sker ved landmand Asger Tjell, Biersted Mosevej 36, 9440 Aabybro. Her vil LandboNords miljøfagchef, Anna Birgitte Thing, lave den første måling af drænvandet og fortælle om det omfattende målingsarbejde, som blandt andet vil dække det meste af Jammerbugt Kommune.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.