Skårlagt vinterraps tærsket: Jeg blev taget på sengen - frøene er meget, meget tørre

Anders Bak, der ejer bedriften Solvang ved Svendborg, har tirsdag og onsdag tærsket skårlagt vinterraps, og med de høje varmegrader i sidste uge nåede afgrøden at blive mere tør end godt er.

"Jeg skårlagde vinterrapsen onsdag i sidste uge. Med den hedebølge, vi har haft, gik det lige pludselig stærkt, og jeg har høstet tirsdag og onsdag."

Det fortæller Anders Bak, der er pensionist efter et arbejdsliv med børn i familipleje. Han driver et lille planteavlsbrug, Solvang, på 47 hektar ved Svendborg, som han har ejet siden 1985.

På markerne står i år vinterraps, vinterhvede og vårbyg, og det hele passes med egne maskiner.

I år har Anders Bak til høst 6,3 hektar vinterraps af sorten Smaragd. Afgrøden blev sået 20. august med forfrugt vårbyg i meget tør jord, der først blev grubbet og derefter pløjet. 

Tærskningen er klaret med bedriftens New Holland TC 56, årgang 2003 med 15 fods skærebord, og da han ikke ejer en sidekniv, bliver rapsen altid skårlagt.

TØRRE FRØ: Vandprocent på 7,1

Normalt ligger rapsen på skår 10-12 dage, men med de høje varmegrader sidste uge røg vandprocenten overraskende hurtigt ned.

Anders Bak blev derfor taget lidt på sengen, og ved høst var rapsfrøene meget, meget tørre med et vandindhold på kun 7,1 procent.

Rapsfrøene blev fyldt i bedriftens to vogne, og ejeren har selv sørget for at køre fra.

Udbyttet er landet på 40 hkg pr. hektar, mens det 2020 var noget højere med 48 hkg pr. hektar.

Det ikke helt optimale udbytte i årets rapsmark skyldes formentlig, at rapsen ikke er sprøjtet mod svamp og skadedyr i foråret - og der har trods alt været angreb af både lidt svamp og skulpegalmyg.

Frøenen er allerede leveret til DLG i Rudkøbing. Høsten var solgt på forhånd, og set i bakspejlet havde der været en god gevinst i at vente med at sælge, konstaterer Anders Bak.

Med det indsendte foto vinder Anders Bak konkurrencen Skyd Høsten Først i kategorien vinterraps.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.