Køber en dansker en stortraktor, så vælger hver anden herfra

Mød Danmarks mest solgte traktormodel de sidste fem år. Mærket som dem med de store traktorer køber – og de to mest eksotiske indslag på det danske traktormarked.

God mandag morgen.

Lider man af maskinitis, så var det en ganske god uge i sidste uge, som du nok kan fornemme her i morgenpostens gennemgang af nyhedsstrømmen med hestekræfter i blodet.  

Jeg har vendt de nyeste tal fra årets traktorstatistik for 2021 – og er bl.a. klar med analysen af, hvilke traktorer, som bliver købt af dem, som skal bruge de store traktorer – og så kommer vi også forbi et par eksotiske indslag af traktormærker, du måske ikke lige kender - men som der også bliver solgt på det danske marekd..

Traktoren klarer det selv

Først skal vi dog en tur ud af kommunen og over til Las Vegas.

Det er måske ikke det mest oplagte sted at offentligegøre en ny traktor - men det var ikke desto mindre, hvad John Deere valgte at gøre den anden dag.

Som vi skrev, så har John Deeres deres første selvkørende kommercielle traktor på trapperne. Og når vi siger selvkørende, så er det altså på Robotti-måden, hvor den kan styres via mobilen og uden en mand/kvinde i kabinen. John Deeres kan man dog også hoppe og og sidde i, da det er en rigtig stor 8R-model med hestekræfterne i orden til den amerikanske prærie.

 

 

Traktoren er spækket med udstyr, der tolker på omgivelserne som kameraer, som kan læse de mikro små dele af et billede i en fart af 100 millisekunder. Ifølge amerikanske medier er John Deere klar til at slippe de første 10-20 stykker klar på det amerikanske marked i år.

Lær mere her: Se ny selvkørende kommerciel traktor køre for første gang

Og/eller

John Deere klar til at droppe chaufføren i kabinen

Æv corona – maskinstationer må blive hjemme

I slutningen af denne uge var vi mange i maskinebranchen og ikke mindst mange ejere og folk fra landets maskinstationer, som skulle samles til DM&E’s traditionelle vidensdage i Vingsted.

Der var lagt op til en masse faglige makroner og en masse branchesnak, men det må nu også aflyses på grund af corona – og meldingen fra DM&E er, at lige om lidt skal alle i marken(gyllesæsonen venter lige om hjørnet) – og så er timingen ikke til andet end aflysning for andet år i træk.

Det som du bør vide om traktorsalget 2021

Coronaaflysninger har vi desværre vænnet os til.

Men lige meget om omikron er over os, så kan ingen tage fra os, at der er masse af traktortal i de her dage. Bilstatistik.dk er nemlig opdateret med stjernerne og vandbærerne for hele 2021. Her får du mine udvalgte nedslag:

Dem der køber stortraktorer, de køber John Deere og Fendt

Som sidste år tegnede de to mærker sig for små 50 pct. af markedet for traktorer på 300 hk og derover. John Deere sad på næsten hver tredje traktor i dette segment – bl.a. båret af mange indregistreringer på stortraktorerne i serien 8R. Fendt ligger på en sikker andenplads. 

Hele markedet

John Deere stod for hver femte nyregistrerede traktor i Danmark i 2021. New Holland og Case IH fulgte lige efter med lidt over 18 pct. af markedet.

Op og ned for Valtra og Fendt

Forrige år havde Fendt et stort og fremgangsrigt år. Denne gang har der været tilbagegang for Agcos tyske mærke, mens Valtra har taget over og hævet sig betragteligt og i 2021 faktisk fremstår som det største blandt Agcos mærker.

De 10 mest indregistrerede traktormodeller:

1

CASE IH

PUMA 240 CVX

93

2

NEW HOLLAND

T7.270 AUTO COMMAND

55

3

JOHN DEERE

6250R

50

4

FENDT

724 VARIO

38

5

JOHN DEERE

6215R

37

6

NEW HOLLAND

T7.165

28

7/8

JOHN DEERE

8R 340

26

 

JOHN DEERE

8R 370

26

9/10

JOHN DEERE

6120M

24

 

VALTRA

T234S

24

 

VALTRA

T235S

24

 

Størst sidste fem år

For et år siden var New Hollands T7.270 den mest indregistrerede model set over de sidste fem år. Nu er den store Case IH Puma-model 240 løbet forbi og er nu størst.

Største producent

Kigger man isoleret på virksomhederne/producenterne bag, er CNH(med New Holland og Case IH) størst i Danmark, efterfulgt af Agco med de tre brands MF, Valtra og Fendt og med John Deere som den tredjestørste producent af nye traktorer til det danske marked.

Kender du Arbos?

Og så lovede jeg lige de eksotiske indslag:

Når vi der kommer nye opdateringer på motorsiden, kabinen eller what ever, så er det sjældent, at vi her på redaktionen for en venlig reminder om, at nu har østrigske Lindner eller kinesiske Arbos(Lovol) produceret en ny traktor. Men de eksisterer i bedste velgående i statistikkerne.

For et år siden lavede vi en TraktorTech-historien om en Lindner-ejer, som havde den ene, der fik nummerplade det år. I år 2021 var det faktisk tre.

Og Arbos endte på ni indregistrerede traktorer.

GPS sendte mand i spjældet i lang tid

Nå, så kom vi rundt om talgymnastikken her til morgen. Desværre skal vi også en tur i spjældet. Eller mere retteligt sagt... heldigvis!

En anden stor historie i sidste uge var nemlig dommen på et år og ni måneders fængsel til en 41-årig mand, som havde stjålet to teleskoplæssere fra maskinimportøren Brøns. Selve tyveriet var som sådan nok succesfuldt, men Brøns og politiet var mere snu og kunne følge maskinernes vej sydpå via gps-udstyr – og så blev den videre færd forhindret.

Læs med her:  41-årig mand udvises efter tyveri af maskiner for 1,4 mio. kr.

 

Sker fremover

 

Forvent stadig lange ventetider

I de kommende uger holder en stor del af de europæiske maskinproducenter ekstraordinæere stop i produktionen. Det fortalte deres organisation Cema i et nyhedsbrev inden jul. Det er et fænomen, som mange industrier oplever netop nu. Man mangler simpelthen stadig dele til produktionen.

Jeg faldt i går over en interessant artikel. Mens firmaer som VW og Ford mangler mikrochips, så har Tesla alligevel produceret på livet løs i 2021. Forskellen er, at Tesla simpelthen selv kan kode softwaren - og laver den om, når de meget omtalte mikrechips ikke kommer. 

Om et par uger får vi årets første tal for Hardi’s ejere hos franske Exel Industries.

Ved månedsskiftet kan du læse årets store teleskoplæssertest i TraktorTech med hele syv maskiner fra testet syv teleskoplæssere fra Bobcat, Claas, JCB, Kramer, Manitou, Merlo og New Holland.

Forbered dig allerede nu ved at tegne abonnement på www.login.landbrugsmedierne.dk/koeb

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.