Maskin-konkurs: Hundredvis af landbrugsenheder, store lagre og tre ejendomme stadig i spil

Fokus på at få solgt ejendommene i Hjallerup Maskinforretning, inden en meget stor maskinpark for alvor bliver solgt videre.

Påsken har langt fra været stille for kuratorerne og interesserede købere til boet efter Hjallerup Maskinforretning.

I konkursboets startfase var håbet, at store dele af virksomheden kunne sælges videre som en virksomhedsoverdragelse med medarbejderne.

Lige før påske blev medarbejderne imidlertid fritstillet, og er nu ude af konkursboets regi.  

I dag er konklusionen, at elefanten skal deles op i bidder. Hen over påsken blev der forhandlet om salg af aktiver i boet og et konsortium anført af HCP købte maskinforretningens lastbiler og værktøj fra alle afdelingerne.

Maskinforretningen, som ifølge en opgjort balance fra december 2019 havde en årsomsætning på den gode side af 300 mio. kr., har stadig betydelige værdier, der venter på at blive realiseret, så boets kreditorer anført af store kreditorer som bankforbindelsen Sparekassen Vendsyssel, leverandøren Agco og skattevæsenet kan få dækket så store dele af deres tab som muligt, oplyses det fra kurator.  

”Vi har en stor maskinpark, som der skal findes en løsning på. Vi har et meget stort reservedelslager, og et meget stort butiksvarelager og et betydelig lager af have-park-udstyr som græsmaskiner og den slags. Så har vi tre ejendomme, der skal findes en løsning på”, fortæller advokat Mikkel Winther Løgsted fra Kammeradvokaten, som er en af boets to kuratorer – hvoraf Kammeradvokaten er indsat på mandat fra Gældsstyrelsen, mens advokatfirmaet Børge Nielsen i Aalborg er indsat som den anden del af kuratellet efter ønske fra Hjallerup Maskinforretnings nordjyske bankforbindelse.  

Mikkel Winther Løgsted, der er daglig leder af Kammeradvokatens afdeling for Finansiering og Insolvens i Aarhus, oplyser, at maskinparkens størrelse er anseelig med flere hundrede landbrugsenheder i alle størrelser strækkende fra mejetærskere, traktorer i den store ende af skalaen og mindre redskaber i den anden.

I disse uger er maskinerne ikke på vej ud på markedet i et større udsalg, eks. som auktion eller på anden vis. Kræfterne koncentreres om at få solgt ejendommene og tilhørende inventar så godt som muligt.

Er I tæt på at sælge?

”Vi er proces med at forsøge at sælge. Der er flere, som kan være med, når vi ikke længere går efter at sælge det som én enhed. Vi har ikke sat ejendommene til salg i markedet endnu, om det bliver nødvendigt, det må vi tage stilling til”, siger han.

Mikkel Winther Løgsted

 

Nu hvor I har arbejdet med boet i lidt tid, er I så blevet klogere på den økonomiske situation i maskinforretningen?

”Der er betydelige værdier i boet, men der er også et betydeligt antal af kreditorer. Der er selvfølgelig nogle der kommer til at tabe penge på den her konkurs, og det forsøger vi at begrænse. Men det er for tidligt at sige, om der er nogen, der får dividende. Vi har en virksomhedspanthaver i boet, som kommer først”, siger Mikkel Winther Løgsted.

I Hjallerup Maskinforretnings senest indleverede regnskab for regnskabsåret 2017/18 har Sparekassen Vendsyssel ejerpantebrev for større millionbeløb i ejendommene i Støvring, Hjallerup og Hjørring samt virksomhedspant for 35 mio. kr. i simple fordringer, varelagre, køretøjer, driftsmateriel og goodwill.

hjallerup maskinforretning støvring lukket

Er I kommet nærmere på, hvad der er sket mellem Hjallerup Maskinforretning og Agco omkring den opsigelse af forhandlingen af Massey Ferguson op til konkursbegæringen?

"Nej, og det er heller ikke vores hovedfokus for nu. Lige nu arbejder vi på at sikre værdierne bedst muligt. Så bliver der selvfølgeligt et oprydningsarbejde bagefter, hvor man ser nærmere på det”.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.