Morgenposten: Det er dansk – og lige noget for John Deere

Dansk start-up-virksomhed kommer til at fortsætte samarbejdet med John Deere i næste uge, viser det sig efter, at parterne har afsløret, hvad de egentlig har brygget på sammen.

God mandag morgen,

Indenfor produktion af grej til landmændene bliver det næppe meget større, når en lille dansk virksomhed får lov til at arbejde med maskinbranchens største udviklingsafdeling.

Det fortæller jeg mere om lige om lidt i dagens gennemgang af seneste nyt, stort og småt garneret med lidt ekstra hestekræfter denne gang....

Vi skal bare lige runde lidt aktuelle strømninger på maskinfronten.

Lørdag vrimlede det med traktorer i landets største byer. Jeg var så heldig selv at støde ind kørende demonstranter i København og med nørdens øjne kiggede jeg egentlig mere på hestekræfter og hvad der var rullet ind af køretøjer fra landets landbrug og maskinstationer. 

På gaden var der også mange anerkendende ord fra københavnerne:

”Hold da op hvor er de store”, hørte man flere gange københavnerne kommentere materiellet.

Og så må man konstatere, at strukturudviklingen nok har ramt fiskeriet lidt mere end landbruget. I hvert fald havde en stribe både taget turen for at give sin støtte til kende under demonstrationen.  Blandt de gæstende "køretøjer" var et af Danmarks største fartøjer, HG 265 Asbjørn fra Hirtshals, som er udstyret med hele 6.000 kW i motorrummet!

Nuvel – nok om hestekræfter og demokøretøjer.

Hastighedsrekord hos maskinhandlerne

Fredag mødtes maskinhandlerne til det, som må være deres hurtigste årsmøde nogensinde. Her blev der både kørt beretninger og kåring af årets læreplads afsted på rundt regnet tre kvarter. Årsagen var restriktionerne på forsamlinger i Danmark – og det tilhørende online-form for mødet. Men derfor kan man jo godt fortælle, at branchen igen i 2019 fik solgt maskiner og varer for mellem ni og ti mia. kr. – og at hovedparten af maskinhandlerne havde sorte tal på bundlinjen, om end indtjeningen er faldet en smule.

Læs mere her:

Maskinhandlerne sælger igen maskiner for tæt på 10 mia. kr.

Her vil maskinhandlerne sætte tryk på – og her går det forbavsende godt

John Deere-partner fra Sydhavnen

Og så skal vi en tur forbi dagens overskrift og en virksomhed med cirka 35 ansatte i Københavns Sydhavns-kvarter.

FaunaPhonotics blev stiftet for seks år siden og baserer sin virksomhed på avanceret machine-learning og sensorer, der kan bestemme tilstedeværelsen af insekter i marken og dermed give nye muligheder for at behandle marken langt mere præcist end hidtil – og dermed nedbringe forbruget af insekticider.

Og det perspektiv er John Deere mildest talt meget interesserede i.  

Sidste år udpegede John Deeres udviklingsafdeling, John Deere-koncernens Intelligent Solutions Group med 850 ansatte, FaunaPhotonics til én af fire vækstvirksomheder i verden, som man ville arbejde tæt sammen med i 2020.

Når John Deeres udviklingsafdeling går i marken, er det som regel uden for offentlighedens spotlys.

Derfor er det også første gang, at FaunaPhotonics nu kan fortælle, at deres hidtil stationære sensor til måling af insektaktivitet har været indkorporeret på sprøjtebomme under testarbejde sammen med John Deere.

»Det var ikke givet, at det ville give resultater med insekt-sensorene siddende på bommen, mens maskinen kører og hopper, men det gjorde det. Det er vist første gang i verdenshistorien«, lyder det fra en meget tilfreds CEO hos FaunaPhotonics Michael Stanley Pedersen i vores papirudgave af LandbrugsAvisen i weekenden.

I artiklen beretter han også, at danskerne og John Deere fortsætter samarbejdet næste år.

Stopper nysgerrigheden ikke her, så kan du læse mere i LandbrugsAvisen via vores e-paper og i det nye TraktorTech i en længere artikel om det danske insekt-sensor-eventyr i magasinet, som ankommer med bud til læserne i løbet af den nye uge.

Mere fra opfinderne

Men FaunaPhotonics er ikke de eneste, der er sejlet ud på eventyr med knofedt og opfinder-virke.

For et par år siden blev det kendt, at opfinderen Michael Stolberg Rohr havde opfundet en mekanisk ukrudtsrenser – Opti Weeder hedder den - der kan nedbringe brugen af kemi i eks. kartoffelmarker.

Nu har han så udviklet sin næste maskine, Crown Crusher.  

Maskinen kan ifølge oplysningerne på en enkelt overkørsel lave vækststop i kartoflerne ved at knuse hjerteskuddet i stænglerne. Maskinerne er en form for et Kinder-æg, hvor man kan lave den første om til den anden på en halv time.

I foråret kom det frem, at Fasterholt har købt sig ind i Stolberg Rohrs lille virksomhed – og forleden gik man så ud og proklamerede opsigtsvækkende, at det nye produktområde kan blive lige så stort som vandingsmaskiner for Fasterholt på sigt:

Dansk opfinder klar med ny maskine til kartoffelmarkerne

Fasterholt: De her maskiner kan blive lige så stort som vandingsmaskiner

Da Bogballes schweizerkniv kørte demo i Hviderusland

Nu hvor vi er ved de danske maskinproducenter, så slutter jeg nyhedsgennemgangen af ved et herligt interview fra min kollega Claus Worups pen. Han talte nemlig med manden, som betegnes som Bogballes schweizerkniv.

Læs bl.a. om dengang Bogballe mere eller mindre spontant fik fremstillet verdens største liftophængte gødningsspreder eller da manden i centrum for artiklen – Michael Lond – skulle køre demo i Hviderusland med en gammel Belarus.

Få hele historien her:

"Jeg er sådan en slags schweizerkniv"

Det sker i ugen

Det kan godt være, at vi ikke får samlet så mange traktorer i denne uge i dansk landbrug, men der skal nok være masser af godt traktormateriale alligevel:

  • Som jeg skrev tidligere, så kommer vores traktormagasin TraktorTech rundt til abonnenterne i de kommende dage.
    Det bliver bl.a. med den mest ambitiøse test af, hvad der kommer ud af en traktor lavet på dansk grund nogensinde. Sammen med vores partnere fra Norge, Finland og Holland har vi nemlig haft avanceret testudstyr med i marken – glæd dig til at læse mere i TraktorTech.
  • Onsdag kommer der nok et nyhedsklip eller to fra John Deere, når de kommer med deres nyeste regnskab.

Ja følg nyhedsstrømmen her på landbrugsavisen.dk/maskiner og skynd dig ind på landbrugsmedierne.dk, hvis du er fristet til at købe mere indhold fra TraktorTech.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.