Morgenposten: Hjem til Nellemann – Nådesløse banker – Bliv traktordonor
Morgenposten er tilbage med seneste nyt fra maskinfronten. Blandt et par kendte branchefolks jobskifter, lidt om bankernes ageren og et rigtig godt tilbud til traktorejere.

God mandag morgen,

Morgenposten er tilbage. Endda med godt vejr. I hvert fald dejlig frisk vinterfrost her i det sjællandske, selvom det er svært at se forholdene helt efter i sømmene i mørket udenfor køkkenvinduet.  

Inden kaffen er klar og vi ser alt for meget ind i den nye uge, så runder jeg lige, hvor overraskende vi kom i gang med årets første uge. Maskinbranchen er som New York. Sover aldrig. Bedst som jeg troede, at året gik stille og roligt i gang, så tikkede den her ind:

Hjem til Nellemann

Case IH’s nordiske chef, Kristian Refnov, siger tak for nu for at gå over i et nyt job som adm. direktør for Kubota-importøren Svenningen. Når man går længere ned i Refnovs cv, så er der en klar logik i skiftet. Nellemanns overtagelse af Svenningsen betød nemlig, at hans gamle arbejdsgiver dengang, de importerede John Deere-traktorer, kom tilbage på banen igen – og nu er Refnov så hjemme i Nellemann-koncernen igen. Tillykke herfra – og spændende at se, hvordan partnerskabet udvikler sig.

Sidste uge var også starten for en anden kendt branchepersons skifte. Jim Thygesen har afsluttet mange års indsats hos Kragmann(over flere omgange) for at blive ny salgsdirektør hos den store Claas-forhandler A.P. Jørgensen i Ribe, hvor han afløser Hans Bjerregaard, der går på en velfortjent pension efter mere end fire årtier i firmaet. Thygesen begrunder -  i vores interview med ham – bl.a.  skiftet med, at nu hvor de store spillere er gået ind i branchen, vil han være med, hvor tingene sker.

Ventetid hos Danish Agro Macinery

Og det er jo netop en af den kommende tids store historier: Hvor hurtigt kommer tingenge til at ske for A.P. Jørgensen og de andre Claas-forhandlere, som Danish Agro er gået ind i. I øjeblikket tygger embedsværket i Forbruger- og Konkurrencestyrelsen på, om de ubetinget kan sige ja til, at Danish Agro overtager enekontrollen med fem maskinforretninger i landet. Sagen er verserende, og så længe den er det, så kommenterer vi den ikke, lød det fra styrelsen, da jeg forleden ringede for at høre, hvor de var i processen. Og så længe landet ligger sådan her, så er der nok nogle stykker i Danish Agro Machinery og rundt omkring hos de berørte forhandlere, der går og tripper utålmodigt.

Bankerne er hårde

Sidste uge bragte vi i avisen og her på nettet lidt status på mulighederne for at finansiere maskiner set fra maskinhandler Søren Holst Sørensens verden.

»Vi kan mærke optimismen, men bankerne er hårde. Leasingudbyderne er langt mere medgørlige, men de er også blevet mere kritiske«, beretter han.

Vi har i løbet af 2017 berettet om flere situationer, hvor bankerne har vist sig fra deres nådesløse side og trukket kreditterne til virksomheder i maskinbranchen. 2018 er desværre startet lige så hårdt. Sliddelsfabrikanten Mølbro med 35 ansatte måtte derfor i sidste uge kaste håndklædet i ringen, da likviditeten slap op, selvom virksomheden ellers har kørt med positive regnskaber. Virksomheden forsøges i øjeblikket afsat til nye ejere.

Ligger du inde med Læsernes Traktor?

Inden jeg slutter morgenposten af med en henvisning til en suveræn video om årets indtryk for 2018 fra vores egen fotografs hånd, så skal jeg lige runde et godt tilbud, som vi her på maskinredaktionen ligger inde med:

Vi er nemlig gået i gang med projekt Læsernes Traktor 2.0. Kort sagt går det ud på, at vi i TraktorTech-regi søger en traktor, som læserne selv skal sætte i stand og fikse, som de nu synes, at den skal udvikle sig. Har du en gammel, godt udtjent traktor, som savner sin anden ungdom, så kan blive traktor-donor og blive fantastisk eksponeret for samarbejdet som donor over de kommende år.

Og så var det lige krøllen på halen. Den suveræne video. Vores fotograf tager dig bl.a. med rundt til en spændende landmand i Irland, som driver kvægbrug under åben himmel, besøger en 22-årig dansk landmand, som nyheder friheden som selvstændig landmand og meget, meget mere fra året.

"Landbruget er et erhverv fuldt af forhåbninger og hårdtarbejdende mennesker. Jeg oplever det igen og igen. Tobias Christensen er en af dem. Kun lige fyldt 22 med en skoletid og en landbrugsskoletid, der har været vanskelig. Jeg var nok for urolig, siger han, mens han stolt sidder i den stald med malkegeder, der har gjort ham til selvstændig landmand”, siger fotograf Torben Worsøe i videoen.

Før jeg slutter ordentlig af, så må jeg minde om, at mange aktører i maskinbranchen i øjeblikket holder åbent hus. Et af dem sker på fredag hos S.D. Kjærsgaard i Vrå, hvor der bl.a. bydes på sild og frikadeller og en masse maskiner fra Case IH og Case Construction fra kl. 13. God fornøjelse i Nordjylland.

Ha’ en rigtig god uge med masser af frisk luft.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Har du et godt tip til ugens profil, handel, en traktor til Læsenes Traktor eller bare en rigtig god historie, så ring til mig på 40283032 eller skriv på mail cjj@landbrugsavisen.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.