Morgenposten: Interessen for 36 meter bom har været enorm
Maskinernes faste nyhedsoverblik ser bl.a. nærmere på en udmelding om bombredder fra Samson og en BIG-maskine, der lige er fyldt 20 år.

God mandag morgen,

Ovenpå en weekend med regnens søde musik i ørerne er jeg troppet op på hjemmekontoret lidt i seks for at finde de bedste historier fra maskinernes verden i de seneste dage – og lidt nyt om, hvad der venter os i de kommende.

Jeg kan bl.a. byde på nyt om 36 meters bomme fra Samson om lidt.

Vi starter morgenen med en tyve års fødselsdag. Går vi tilbage år 2000 så var det nemlig tid for Krone til at melde sig ind på finsnitter-markedet med maskinen BIG X. 

I den anledning begik min kollega John Christensen en detaljeret omtale af historien under ’Ugens Maskine’. Du får en smagsprøve her:

”Maskinen er en 540 hestekræfters sag, der på det tidspunkt er ret så mange hestekræfter i en finsnitter. Faktisk har Krone allerede den større 605 hestes udgave klar i kulissen, men man tør ikke kommunikere dette ud til offentligheden af frygt for at skræmme mulige kunder væk med den meget høje effekt”.

Læs hele historien her – inklusive de seneste udviklingstrin i modelserien:

Ugens Maskine: Krone Big X fylder 20

Fynsk maskinsamarbejde går fra 24 til 36 meter

Og så skal vi til dagens overskrift. Martin Østerby er driftsleder for maskinfællesskabet hos fire fynske ejendomme. Tilsammen skulle de i år køre 70.000 til 80.000 ton gylle ud på 2.300 hektar. Med så stort areal har de selv investeret i en gyllevogn. Maskinfællesskabet er hoppet med på en trend. De kører med 36 i stedet for 24 meters bom, da de er ved at omlægge fra 24 til 36 meters kørespor.

Hos Samson kaldes interessen i de sidste par år for 36 meter bomme for enorm. For Martin Østerby og co. gav den brede bom en stor kapacitet på nogle dage, hvor der blev arbejdet for sagen.

»Vi kørte uafbrudt i 16 døgn og var på et tidspunkt oppe på at udbringe 2.600 kubikmeter på 24 timer. Forklaringen er, at vi kunne udbringe op til 55 ton gylle pr. hektar forud for majs, samt at det hele er optimeret uden for meget kørsel på vejene«, udtaler driftslederen i artiklen.

Læs hele historien i vores weekendudgave af LandbrugsAvisen.

Corana-fald for milliarder

Som alt andet i denne verden har denne morgenklumme også været ramt af skriverier om corona de sidste par måneder.

Lad os starte et positivt sted. Danmarks største Case IH-forhandler, SD. Kjærsgaard har lige op til corona-krisen åbnet en afdeling for handel med mærkets landbrugsmaskiner på Sjælland. Faktisk er forhandleren ikke negativ over timingen. Salget af landbrugstraktorer ligger uforandret, og der bliver handlet i de her uger og måneder, lyder beskeden. Som bonusinfo er den nye Magnum på vej til at lande hos de første kunder her i juni, oplyses det i historien:

Se her: Stor maskinhandler: Vi mærker altså ikke en corona-effekt

Men der også en anden side af mønten. I weekendens avis kan Ole Green bag det danske robottraktor-eventyr Robotti fortælle, om en yderst uheldig timing. Alt var gjort klar for, at der skulle køres demonstrationer rundt omkring i Europa i år, så salget til næste sæson kunne boostes. Nu er næsten halvdelen af personalet sendt hjem på corona-hjælpepakker.  

John Deere er heller ikke upåvirkede sygdommen. 14 mia. kr. faldt omsætningen på bare tre måneder i seneste kvartalregnskab ift. samme tid sidste år. Er det så en katastrofe? Nej, John Deere tjener stadig penge, men især salget af entreprenørmaskiner er faldet med rakatfart i den nye virkelighed.

John Deere mister salg for 14 mia. i corona-kvartal

I sidste uge skrev jeg også om maskinfabrikken A. Flensborg, der ligesom AgroIntelli havde sat næsen op efter et stærkt 2020. Også her er halvdelen af personalet sendt midlertidigt hjem.

Følg med her: Maskinfabrik var klar til stort comeback: Nu er halvdelen sendt hjem

Hos Svenningsens Maskinforretning er effekten ikke så alvorlig. Men det er tankevækkene at høre, hvor dramatisk nedlukningen af den offentlige sektor fra den ene dag til den anden egentlig var, og hvor stor ringvirkninger det har på maskinbranchen og resten af samfundet.

Se her: Maskinhandler: Da Mette Frederiksen havde holdt sin tale, så blev der stendødt

Fra Dalbo til svensk vaskerobot

Og så lover jeg ellers at slutte i de corona-frie hjørne med et par friske nyheder.

Jobnyt: For uger siden siden var Torben Pedersen – søn af Agrometers mangeårige salgsdirektør Peter Pedersen – salgschef hos Dalbo. Men nu har han forladt tromlerne for at sælge en svensk vaskerobot. Han lover en ihærdig salgsindsats hos svineproducenterne. På trods af lidt vigende svinepriser på det sidste, så er timingen nok ikke helt skidt.

Læs om Torben og hans nye job her:
Fra tromlegigant til ny mission: Har du to grise, så kommer han gerne forbi

Måske pendler din mobil mellem 3G og 4G. Forestil dig at din traktor kører på 5G – og du sidder 150 meter fra den og via et par VR-briller styrer den… lyder det crazy? Ikke hvis man er finne og arbejder for Valtra og det finske mobilselskab Elisa, som sammen har udstyret en Valtra med lidt ekstra isenkræm, der rækker ind i fremtiden.

Få historien her:   

De har fjernstyret en traktor på 150 km afstand

Ugen der kommer: Giraf-læsser i TraktorTech

I de kommende dage kommer vores traktormagasin rundt til de trofaste læsere.

Dennegang kan de bl.a. glæde sig til en prøvekørsel af en prøvekørsel af Fendts første teleskoplæsser.

I bedste ”giraf-stil” kan den tage førerhuset med helt op i over fire meters højde – hvilket naturligvis giver et udsyn på et helt nyt niveau. Læs meget mere om læssemaskinen i TraktorTech, hvor du også kan komme i dybden med Claas’ nye Cemos på traktorer i vores store maskinhus reportage  og så skal du heller ikke snyde dig selv for Harsøs 400 hestes gyllerører hos Ribe Biogas og meget, meget mere.

Ha’ en rigtig god uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.