Kæmper for økoregler, der virker

Økosektionen har fået gjort flere regler smidigere for landmændene.

Regler er til for at sikre et højt niveau i økologien. De er der ikke for at besværliggøre eller aflive produktion.

Sådan har det desværre længe været på honningområde. De danske regler var så stramme, og så meget strammere end regler i andre lande, at der ikke var produktion af økologisk honning i Danmark.

Kamp hjælper

Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer har i årevis kæmpet for regler, der gør denne produktion mulig. Ifølge Kirsten Lund Jensen, økologichef, hos Landbrug & Fødevarer, ser det ud til at lykkes.

»Med en ny fortolkning af EU’s økologiregler for biavl, har vi fået taget et vigtigt skridt i retning af at skabe et nyt forretningsområde for en række danske biavlere, der på sigt kan erstatte nogle af de 600 tons økologisk honning, vi importerer i dag med dansk økologisk honning«, sagde hun på årsmødet i økologisektionen torsdag.

L&F har også kæmpet for mere smidige regler om afhorning af økologisk kvæg, så man ikke skal søge tilladelse særskilt for hver eneste kalv.

»Det ville have givet cirka 30.000 indberetninger for vores erhverv. Det lyder umiddelbart ikke så smart for en regering, der siger, at de vil lette administrative byrder«, siger hun.

Økoreglers skyld

Årsagen til forslaget skal findes i økologireglerne, hvor der står, at man ikke på afhorne rutinemæssigt.

Heldigvis er det lykkedes sammen med styrelsen at finde en anden løsning.

»Det bliver forhåbentligt sådan, at man kun skal ind i Tast Selv en enkelt gang og registrere sin besætning og krydse af, hvorfor man har behov for at afhorne«, fortalte Kirsten Lund

Udegående dyr

En anden sag sektionen arbejder med er reglerne for udegående dyr. Regler der ikke må skabe usikkerhed hos de producenter, der ønsker at lave naturpleje. Og sådan at ingen risikerer utilsigtet at få træk i støtten på grund af uklare regler.

»Hvis vi i Danmark vil have naturpleje med græssende dyr, både sommer og vinter, så skal vi blive enige med myndighederne om, hvilke forhold der er acceptable. Det er indlysende, at dyrene også skal have det godt om vinteren, men det skal også være praktisk muligt for landmanden – ellers får vi slet ingen dyr ud på arealerne«, siger hun.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle