Mange svineproducenter viser intereesse for at reducere brugen af antibiotika i deres produktion.
Det har fået European Protein til at samle alle sine erfaringer på området i et særligt produktionskoncept.
»Gennem de sidste år har vi samlet megen erfaring omkring fermentering, fodring og mikrobiologi, som vi nu har sat sammen til et egentligt produktionskoncept,« forklarer direktør Jens Legarth, European Protein.
Fire ben
Konceptet hviler på fire ben: Management, bæredygtighed, velfærd og mikrobiologi.
Besætningerne får en køreplan for, hvilke områder af produktionen de skal ændre eller være særligt opmærksomme på.
Ved at følge anvisningerne kan de fleste besætninger i løbet af en periode stabilisere grisenes maver så meget, at de kan undgå antibiotika. Det forventer Jens Legarth.
»Konceptet virker efter én måned i nogle besætninger. Andre steder efter to år. Når det er mikrobiologi, vi arbejder med, er der store forskelle fra besætning til besætning,« understreger Jens Legarth.
Fremgangsmåde
Første trin er at få styr på søernes mave-tarmsystem. Det reducerer forekomsten af pattegrisediarré og farefeber.
»Det er ikke målet at udrydde bakterier, blot at reducere forekomsten,« påpeger Jens Legarth.
En central del af konceptet er tilsætning af de fermenterede produkter EP100/EP200 til foderet.
Konceptet anbefaler tre procents EP100 i drægtighedsfoderet og ni procent i diegivningsfoderet.
En varieret råvareforsyning er et andet element, han lægger vægt på. Målet er at påvirke bakteriesammensætningen og skabe en god tømning af tarmen.
Når soen får en mere »ren« tarm, falder bakteriepresset hos smågrisene.
På længere sigt ser Jens Legarth gerne, at man får mere rengøringsvenlige staldindretninger og staldinventar.
Megatrend
Han oplever, at der er stor efterspørgsel efter viden, der kan begrænse brugen af antibiotika i ikke alene svineproduktionen, men i hele den animalske sektor verden over.
»Antibiotika-fri produktion, eller produktion med mindre brug af antibiotika, er et stort tema i både Nord- og Sydamerika og i mange europæiske lande foruden Danmark,« siger han.
Faktaboks
Koncept
- European Protein lancerer i løbet af efteråret et produktionskoncept uden antibiotika
- Hviler på management, bæredygtighed, velfærd og mikrobiologi
Kommentarer