250 landmænd med gødningssager venter på Kammeradvokat

250 verserende gødningssager, kan afgøres med et pennestrøg i Vestre Landsret, mener advokat Hans Sønderby.

»Skynd jer, skynd jer.«

Sådan lyder et godt råd fra advokat Hans Sønderby til Kammeradvokaten.

Det gode råd kommer, fordi Kammeradvokaten har bedt om tid til at forholde sig til juraprofessor Peter Paghs konklusioner, der siger, at de danske gødningsnormer er ulovlige, fordi der ikke er lovhjemmel. Konklusioner som Hans Sønderby er helt enig i.

»Tiden er knap, for udenfor Vestre Landsrets port står de danske byretsdommere og forventer svar på, om det er korrekt, at de danske gødningsnormer er ugyldige - sådan som professor Peter Pagh fra Københavns Universitet har konstateret det,« siger han.

Hans Sønderby, der er advokat i Bæredygtigt Landbrugs sag om gødningsnormerne, opfordrer nu hele det danske juridiske system til selv at læse paragrafferne. Det er blandt andet aktuelt i de cirka 250 danske gødningsstraffesager, der er i gang lige nu.

Simpelt spørgsmål

Ifølge Hans Sønderby er det ikke juridisk kompliceret at konstatere, at de danske regler er ulovlige.

»Danske jurastuderende, som har haft både forvaltningsret og EU-ret på studiets 2.-3. år, kan konstatere, at der foreligger så væsentlige mangler ved den danske implementering, at gødningskvoterne ikke kan håndhæves,« siger han.

Det fremgår klart af Nitratdirektivets artikel 5, stk. 5, siger han, at nitrathandlingsplanen skal indeholde foranstaltninger, som i national ret har bindende karakter for de øvrige nationale myndigheder. Det gør DDanish Nitrate Action Plan ikke, og det er ifølge advokaten logisk nok.

»Hvordan skulle en plan, som kun findes på engelsk indeholde nogetsomhelst bindende, når forvaltnings- og retssproget i Danmark er dansk?« spørger han.

EU-domstolen

Advokaten mener, at dommerne i de verserende sager enten må frifinde eller udsætte sagerne, til der foreligger en dom fra Vestre Landsret. Endelig har de mulighed for at forelægge spørgsmål for EU-Domstolen, hvis svar vil skabe endegyldig klarhed.

»Vi forventer naturligvis, at byretterne fortsat udsætter sagerne på én samlet afslutning af sagerne ved én enkelt ret, formentlig ved Vestre Landsret,« slutter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle