Asien: Kæmpe producent indfører løsdrift - sådan er søerne opstaldet
Stor thailandsk svineproducent med 800.00 søer har bygget en ny farm, der lever op til målsætningen om at afskaffe drægtighedsbokse og en produktion uden antibiotika.

I drægtighedsstalde tilhørende den kæmpestore thailandske svineproducent Charoen Pokphand Foods skal boksene ud  - primært på grund af et stigende pres fra forbrugere og dyrevelfærdsorganisationer.

For koncernens nybyggede stalde i Thailand skal drægtige søer være løsgående fra 2017, og for nybyggede udenlandske farme gælder reglen fra 2018. Fra 2028 skal drægtige søer på samtlige koncernens farme, inklusive de eksisterende, gå i løsdrift.

Sådan lyder målet for Charoen Pokphand Foods - og det er immervæk en ambition, når man har hele 800.000 søer under hatten.

Det fortæller netavisen Pigprogress, der har besøgt Charoen Pokphands nyeste og topmoderne svinefarm bygget i 2018, Wichianburi Farm i Petchabun-provinsen.

5.500 søer og produktion af 159.000 smågrise

Wichianburi Farm har en besætning på 5.500 søer med en årlig produktion af ca 159.000 smågrise, og dertil kommer 500 avlssøer. Anlægget optager et areal på godt 66 hektar.

Brødrepar når over 40 grise pr. årsso - sådan gør deSvin 2. april · 08:59

I drægtighedsstalden er søerne opstaldet på følgende måde:

  • Søerne går i grupper på 18 med 2,4 kvadratmeter pr. so mod 1,43 kvadratmeter i bokse. Dyrene har adgang til fodertrug med 18 ædepladser adskilt af opstandere. Transponderfodring er fravalgt, fordi man så nogle gange vil være afhængig af komponenter fløjet ind fra Europa, og det valgte system er desuden billigere.
  • Søer går i løsdriftsstierne fra 35 dage ind i drægtighedsperioden til dag 107 kort før faring.
  • Soen fodres én gang dagligt, og der fodres med samme blanding i hele perioden, dog varierer rationen efter soens behov.  
  • Løsdriftsstierne er adskilt af gitre, så staldens afkølingssystem kan fungere effektivt.
  • I siden af hver sti er etableret en vandkanal med lille dybde og en bredde svarende til en so til afkøling. Stien har svag hældning, så urin løber ned i kanalen. Vandet skiftes en gang om dagen, og brugt vand føres til biogasanlægget
  • Gødning fjernes manuelt. 
  • Biogasproduktion sørger for, at elregningen kan reduceres til det halve.

Farestald med z-formede bokse

Farestalden er udstyret med et gulv fra Big Dutchman. Fareboksene er eget design, og er z-formede, så smågrisene har adgang til et separat areal adskilt fra soen.

I fareboksen er installeret en horisontal bøjle eller fingre, afhængig af grisenes størrelse, så soen tøver en kende, før hun lægger sig ned. Det giver smågrisene en chance for at slippe væk.

Målsætningen er en produktion uden brug af antibiotika på grund af forbrugernes efterspørgsel. Der tilsættes ikke antibiotika til foderet - men syge grise behandles naturligvis, og det markeres med øremærker i slagterlinjen.

Med en antibiotikafri produktion lægges der ekstra stor vægt på at undgå sygdomme. Farmen er forsvarligt indhegnet, ligesom der er indført en obligatorisk vaske-produre. Lastbiler med foder leverer varerne i siloer uden for farmen, og foderet transporteres i rør til staldene. Smågrise afhentes af lastbiler umiddelbart uden for hegnet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle