»Man kan godt være noget helt andet end landmand«

Knap fire år efter at have taget beslutningen om at sælge sit landbrug kan Bernt Villadsen kalde sig selvstændig ejendomsmægler.

Hvis nogen havde sagt til mig for fire år siden, at jeg i dag ville sidde som selvstændig ejendomsmægler, ville jeg have rystet på hovedet. Det kommer ikke til at ske og i hvert fald slet ikke så hurtigt«.

Bernt Villadsen, 44, lægger ikke skjul på, at han er godt tilfreds med den tilværelse, han har skabt efter at have sagt farvel til landbruget. Fra den 1. marts i år har han kunnet kalde sig ejendomsmægler med speciale i både små og store landbrug i Agriteam, der er et netværk af professionelle og uafhængige ejendomsmæglere.

Historien om Bernt Villadsen er fortællingen om en landmand, der kom lidt modstræbende ind i erhvervet, købte op, ekspanderede, tjente penge for så i den sidste ende at gå i stå. »Ja, det gik godt, lige indtil det ikke gik længere», som han siger i dag, hvor han efter at have trukket stikket har skabt sig en helt ny karriere. Selv om det ind imellem har været hårdt, så synes Bernt Villadsen ikke i dag, at farvel til landbruget er noget at tude over. Det hele var bare nærmest rettidig omhu.

»Jeg vil bare sige til alle de landmænd, der overvejer at lave noget helt andet, at der er muligheder, hvis man tør kaste sig ud i det«.

Gerne selvstændig

At det lige netop blev køb og salg af ejendomme, som Bernt Villadsen valgte at kaste sig over, skyldes en kombination af »det er spændende og muligt«, som han selv udtrykker det.

Med en bachelor i erhvervs-jura trak drømmen om at blive selvstændig, og efter at have erhvervet det grønne bevis købte han en gård i Havndal syd for Hadsund og etablerede et I/S med forældrene :

»Jeg skulle nok have mærket bedre efter, for jeg syntes, jura var mere spændende end landbrug«, siger han om sin beslutning, der alligevel skulle blive en god forretning op gennem det første årti i nullerne.

Med en full-line svineproduktion med 550 søer løber han i årene efter finanskrisen ind i vanskeligheder. Myndighederne er ikke meget for at give miljøtilladelser, og banken endnu mindre tilbøjelig til at låne penge til landbruget, der begynder at ophobe underskud.

»Jeg havde svært ved at komme videre. Jeg var nødt til at udvide min bedrift, hvis jeg skulle gøre mig forhåbninger om at klare mig økonomisk. Men jeg var låst fast uden miljøgodkendelser og uden lån til at udvide. Mulighederne blev bare ikke større, og det er de nødt til at blive i landbruget«, fortæller Bernt Villadsen, der i 2017 solgte ejendomskomplekset bestående af tre bygningssæt med i alt 333 hektar jord.

Netværk hjælper

Som aktiv landmand når Bernt Villadsen at sidde i bestyrelsen for landboforeningen Kronjylland og rådgivningsfusionen LMO, der siden er blevet til Velas.

»Jeg har et stort netværk i landbruget, og det kan jeg trække på som ejendomsmægler. Det handler meget om tillid, når man skal stå for salget af en ejendom, og det betyder noget, at man kender hinanden - eller har fælles bekendte. Og så er det heller ikke noget minus for mig, at jeg kan kende forskel på, om en plov er fra Kverneland eller Kuhn«.

Faktaboks

Vejen fra landmand til mægler:

  • Sælger gården ved Havndal i 2017.
  • Arbejder på en maskinstation og i Nybolig.
  • Afdelingsleder i Agriteam og uddanner sig som ejendomsmægler MDE.
  • Bernt Villadsen er i dag ejendomsmægler i Agriteam 
med kontor i Randers og dækker området mellem Grenaa, Aarhus, Silkeborg og Hobro.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle