Af Ejvind Pedersen, chefkonsulent, Erhvervspolitik, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer
Produktionen af økomælk fortsatte med at stige i de største producentlande i EU i 2019. I Danmark blev der produceret 708 mio. kg økologisk mælk. Det er ny rekord og en stigning på 2,6 pct. eller 18 mio. kg mere end i 2018. I indeværende år ventes en tilsvarende procentuel stigning, primært pga. strukturudvikling og højere mælkeydelse.
I nabolandene var der atter store stigninger i 2019. I Tyskland blev der indvejet 1.185 mio. kg økomælk, svarende til +6 pct. Frankrig oplevede den største stigning af alle med en vækst på 16 pct. til 1.007 mio. kg økomælk, mens der i Østrig blev indvejet 2,5 pct. mere økomælk end året før. I Sverige var der status quo på 465 mio. kg økomælk.
Der er fortsat øget efterspørgsel af økologiske mejerivarer i de fleste vesteuropæiske markeder i både detailhandel og foodservice. I Tyskland, som er Danmarks vigtigste eksportmarked, steg salget af økologisk friskmælk og UHT-mælk hhv. 7,7 pct. og 34,2 pct. i 2019, ligesom også salget af øvrige økologiske mejerivarer havde pæne stigninger. Det betyder også, at markedsandelen for øko-drikkemælk steg til nu 10,1 pct. I Danmark er den til sammenligning omkring 33 pct. Sverige oplevede fald i salget af øko-drikkemælk pga. stort fokus på plantedrikke.
De øgede mælkemængder har medført skærpet konkurrence på nærmarkederne, men det forlyder fra mejerierne, at markedet er ’stabilt’ med god efterspørgsel.