Økologisk mælkeproduktion stiger fortsat i Europa

Af Ejvind Pedersen, chefkonsulent, Erhvervspolitik, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer

Produktionen af økomælk fortsatte med at stige i de største producentlande i EU i 2019. I Danmark blev der produceret 708 mio. kg økologisk mælk. Det er ny rekord og en stigning på 2,6 pct. eller 18 mio. kg mere end i 2018. I indeværende år ventes en tilsvarende procentuel stigning, primært pga. strukturudvikling og højere mælkeydelse.

I nabolandene var der atter store stigninger i 2019. I Tyskland blev der indvejet 1.185 mio. kg økomælk, svarende til +6 pct. Frankrig oplevede den største stigning af alle med en vækst på 16 pct. til 1.007 mio. kg økomælk, mens der i Østrig blev indvejet 2,5 pct. mere økomælk end året før. I Sverige var der status quo på 465 mio. kg økomælk.

Der er fortsat øget efterspørgsel af økologiske mejerivarer i de fleste vesteuropæiske markeder i både detailhandel og foodservice. I Tyskland, som er Danmarks vigtigste eksportmarked, steg salget af økologisk friskmælk og UHT-mælk hhv. 7,7 pct. og 34,2 pct. i 2019, ligesom også salget af øvrige økologiske mejerivarer havde pæne stigninger. Det betyder også, at markedsandelen for øko-drikkemælk steg til nu 10,1 pct. I Danmark er den til sammenligning omkring 33 pct. Sverige oplevede fald i salget af øko-drikkemælk pga. stort fokus på plantedrikke.

De øgede mælkemængder har medført skærpet konkurrence på nærmarkederne, men det forlyder fra mejerierne, at markedet er ’stabilt’ med god efterspørgsel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle