Økonoter

Økonoter fra Videncentret for Landbrug, Økologi og fra ICROFS.


Forskere fra Aarhus Universitet vil i et nyt projekt undersøge, om slagtekyllingeproduktion kan kombineres med produktion af energiafgrøder, træer eller andre afgrøder, der også kan bidrage til kyllingernes næringsstofforsyning.

Der rettes fokus mod at udvikle nye fodringsstrategier i de eksisterende systemer samt at introducere nye racer. Det kan både øge dyrenes velfærd og øge andelen af økologiske råvarer i danskproduceret slagtekyllingefoder, der tilpasses til de forskellige systemer. Projektet er finansieret af Fødevareministeriet og koordineres af ICROFS. Læs mere om det fireårige Organic RDD 2-projekt ”Multichick” på www.icrofs.dk/danskforskning.


Der er gode perspektiver i at bruge grise som naturplejere. Det viser et pilotprojekt gennemført hos en økologisk svineproducent, hvor grisene blev lukket ud på et fire hektar varieret naturareal bestående af bakker, mose og eng.

Grisenes fødesøgningsadfærd og fødepræferencer blev observeret, og resultatet viste, at grisene fouragerede på hele 27 forskellige plantearter, men at de primært foretrak at æde kvik, rajgræs, kamille, hyrdetaske og kløver. Selvom grisene blev fodret ved hytter, var de yderst mobile og kom ud i hver en afkrog af naturarealet. Resultaterne tyder på gode muligheder i at udnytte grises naturlige fødesøgningsadfærd som et redskab i naturplejen.

Kilde: Klumme i Økologi & Erhverv nr. 544.


Ny bekendtgørelse om produktion af økologiske rugeæg vil gøre det lettere at lave økologiske slagtekyllinger i Danmark.

Fødevareministeriet har offentliggjort en længe ventet bekendtgørelse om produktion af økologiske rugeæg, og det kan forhåbentlig sætte yderligere skub i produktionen af økologiske slagtekyllinger. Den ny bekendtgørelse kan ses på NaturErhverstyrelsens hjemmeside. Produktionen af økologiske slagtekyllinger i Danmark vokser, men den udgør stadig en temmelig begrænset del af det danske kyllingemarked.


Op mod 80 procent af danske økologiske malkekøer får rug i deres daglige foderration. Det viser en opgørelse over foderplaner i DMS suppleret med en rundspørge til DLBR-konsulenter vedrørende brugen af forskellige fodermidler i økologiske malkekorationer.

Rug er populær, fordi det giver høje udbytter og passer godt ind i sædskiftet på økologiske ejendomme. Samtidig viser nyere forsøg på Kvægbrugets Forsøgscenter gode resultater med helt op til ni kilo rug per ko om dagen.

I de aktuelle opgørelser over foderplaner er det typiske niveau af rug på to-fire kilo per ko om dagen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle