Almindelig hvene er den mest ualmindelige

10 hektar. Det er alt, hvad almindelig hvene har erobret i det danske land, og det er også en unik græsart på flere måder.

Almindelig hvene er den græsart, som bliver dyrket mindst i Danmark, samtidig har den verdens mindste frø, og den trives i dårlige jorde.

»Den er ikke så slidstærk, ikke så hurtig, og ifølge nogle ikke så pæn som mange andre græsarter. Men den kan vokse på meget sandede jorde og meget våde jorde. Og det betyder, at den kan bruges på steder, hvor andre græsarter ikke slår til, fx tørre områder på en golfbane,« siger konsulent hos DLF Trifolium Bernt Trads Rasmussen.

»Men fordi den har så små frø (cirka to millimeter lange og mindre end en bred), er den svær at etablere, og modsat fx rødsvingel tåler den slet ikke sådybde. Men til gengæld er hvene den mest robuste art over for retone,« fortsætter han.

Svær at høste

De ekstremt små frø kan gøre høsten vanskelig, understreger en avler.

»Man skal virkelig være opmærksom på, at man ikke får den blæst ud. Blæseren skal være på en meget lavt niveau, jeg har en nedgearingsmaskine, som jeg bruger på blæseren i høsten. Men man skal også passe på, den ikke blæser for lidt. Og kommer der regn i skårne, så er det umuligt at få tørt, fordi frøene er så små, og de begynder at klistre fast i maskinen,« siger deltidslandmand Peter Andersen, der har 6,2 hektar med almindelig hvene.

»I år har jeg lagt den på gammeldags maner i hvidkløver, og det ser umiddelbart fint ud. Den er klar til høst om to til tre uger,« fortsætter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle