Avanceret teknologi giver billigere foder og sundere grise

Henrik Hauge Mols er god til at prøve noget nyt, at få folk med på det og gøre det til en udfordring

Teknologi er den moderne landmands redskab til at drive effektivt landbrug og få bedre resultater. Det har svineproducent Henrik Hauge Mols konstateret efter i mere end 12 år at have drevet Kiddegård ved Jelling med en produktion på nu 18.000 tungsvin pr. år.

Har udviklet system

Henrik Hauge Mols har udnyttet teknologien til at lave et system, så han kan producere store mængder billigt vådfoder til sine slagtesvin. Det er et sindrigt system, med tanke under jorden hvor ingredienserne bliver sat i støb, og undervejs mod fodertrugene tilsættes flere og flere foderstoffer, så det ender med en optimal sammensætning.

Men det er ikke hvad som helst, han tilsætter. Det er blandt andet chokolade og kager i stedet for fedt, det er kartoffelmos fra kartoffelmelsfabrikken, og nu erstatter han stort set alt korn med ensileret majs som alternativ.

Bruger dansk protein

Soja er stort set også droppet, bortset fra i blandingen til de yngste grise. I stedet bruges raps og hestebønner i foderet. Han er med i et udviklingsprojekt, der udvikler ny teknologi, så man kan udnytte europæisk protein frem for amerikansk soja. Alt i alt er cirka 95 procent af fodermidlerne på Kiddegård alternative.

Selv om det giver ekstra arbejde med de mange fodermidler og fermenteringen ¿ et arbejde der koster cirka 15 øre pr. FE - mener han alligevel, at han sparer yderligere 15 øre pr. FE til sig selv. Når man bruger 4,2 mio. FE om året, batter det noget.

Sunde grise-maver

Succesen med vådfoder-teknologi kræver ifølge Henrik Hauge Mols en vellykket fermentering. Fermenteringen sikrer ikke bare, at næringsstofferne i foderet udnyttes bedre. Processen sikrer også sunde maver hos grisene, da foderet indeholder en meget stor mængde mælkesyrebakterier. Derfor ligger medicinforbruget i besætningen på et meget lavt niveau svarende til 10-20 procent i forhold til grænsen for "Gult Kort"-ordningen.

Separerer gylle

Det er dog ikke kun på fodersiden, Henrik Hauge Mols er med på teknologi-noderne, det er han også på miljøsiden. Han separerer sin gylle og sender den faste del til et biogasanlæg, hvor den bliver til grøn energi. På energisiden er han i forvejen godt med, idet der snurrer seks vindmøller på hans marker, hvoraf de tre tilhører familien.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle