Coronakrisen: Adgangen til arbejdskraft er topprioritet

Af Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Adgangen til landbrugets og fødevareklyngens nødvendige arbejdskraft er en topprioritet for L&F under coronakrisen. Det gælder slagteriarbejdere, sæsonarbejdere til frugt- og gartneriområdet, eksperter til at vedligeholde maskiner og produktionslinjer og ikke mindst de mange dygtige mennesker fra ind- og udland, der passer og plejer vores dyr.

Med god hjælp fra regeringen, arbejdsmarkedets parter og andre stærke allierede har vi gjort meget for at løse udfordringerne inden for Danmarks grænser. Udenlandske praktikanter kan få forlænget deres ophold i Danmark med tre måneder, og med landbrugsskolerne har vi aftalt, at eleverne kan hjælpe til i landbruget, når fjernundervisningen tillader det.

En stor udfordring uden for Danmarks grænser er EU-lande, der gør transit af arbejdskraft besværlig eller helt umulig. Særligt et tysk forbud mod transit har givet hovedbrud, men i skrivende stund – torsdag eftermiddag – er meldingen, at arbejdskraft gerne må rejse igennem Tyskland, hvis de ansatte kan vise en dansk ansættelseskontrakt.

Det er en dybt bekymrende europæisk tendens, at hvert land går sine egne veje. Problemer løses nu engang bedst i fællesskab. Det bakker fødevareministeren og den øvrige regering heldigvis op om i dialogen med europæiske kolleger.

Vi fortsætter den tætte dialog med både baglandet og vores kontakter i andre organisationer og myndigheder hjemme og i Bruxelles for at opfange og løse udfordringer med arbejdskraften, så hurtigt det kan lade sig gøre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle