Danske lam går for rekordpriser

Danske lammeproducenter bliver forgyldt af rekordhøje slagtepriser i disse uger, og det vækker glæde hos både leverandører og slagterier.

Sidste år sloges de danske lammeproducenter med flaskehalse i produktionen og deraf meget lave priser, men i år er situationen vendt 180 grader, og producenterne trækker betydelige overskud i hus, hver gang de sender et lam til slagteri.

»Det er en god pris, så det er svært at være sur over. Jeg har faktisk ikke set en højere pris i de tyve år, jeg har lavet lam, det er dejligt,« siger Per Ploug, der er lammeproducent og formand for Danske Lammeproducenter. Prisen ligger i øjeblikket og luner sig oppe på 40 kr./kg slagtevægt, hvor prisen til sammenligning var nede på 30 kr. i perioder sidste år. Men det overrasker ikke formanden.

»Jeg var mere overrasket over, at prisen var så lav sidste år. Lige nu ligger de muslimske højtider rigtig godt for os, så der opstår en større knaphed i markedet,« siger Per Ploug. Normalt ligger prisen på omkring 35 kr., så det er en væsentlig prisstigning.

»Hvis ikke det var, fordi vi oplevede det prisdyk sidste år, turde jeg håbe, at prisen holdt et højt niveau i længere tid, men jeg håber det da,« siger Per Ploug og fortsætter:

»Jeg vil gerne rose vores samarbejdspartnere, for det virker, som om slagterierne og detailkæderne er klar over, at de er nødt til at betale en pris, der gør det muligt at holde lam i Danmark. Og det er en pris omkring, hvad vi ser nu.«

Bedre til at levere

Fra slagterierne er der også smil på læberne og ros i luften.

»Producenterne er ganske enkelt blevet bedre til at lave lam, så de er klar til slagtning, når efterspørgslen er der. Og så er danske lam bare bedre end det, vi kan få i udlandet,« siger Lars Ville, der er slagtermester i Ville Slagterhus. I januar sidste år var han nede og slagte 200 lam om ugen, hvor han nu slagter mellem 325 og 380 lam om ugen.

»Vi har slagtet 1.000 lam mere i år end samme periode sidste år. Der er øget efterspørgsel, og vi slagter alt, hvad vi kan få,« siger han. Og fortæller, at han ikke regner med, at prisen skraber 30 kr./kg slagtevægt igen.

»Det var en unik situation, mange var brændt inde med lam efter jul, det påvirkede resten af året, man er blevet bedre til at fordele lammene. Prisen kommer højst til at falde et par kroner,« siger han. Lars Ville er i øvrigt ligeglad med, om prisen er høj, for han smider det, som han skal tjene, oveni uanset hvad. »Jeg ønsker kun, at mine leverandører får en god pris. Så er de nemmere at arbejde sammen med, og alle er glade,« slutter han.

Dansk pris er unik

Hos Landbrug & Fødevarer bekræfter man, at prisen har fulgt august-temperaturen opad, men det er svært at sige hvorfor.

»Det er meget typisk, at prisen stiger i de her uger,« siger Jens Toksvig Bjerre fra Erhvervsøkonomisk Analyse i Landbrug & Fødevarer.

»Prisen stiger bare kraftigere i år, og når vi ser på verdensmarkedet, som prisen normalt læner sig op ad, så er der altså ikke den samme prisstigning,« fortsætter han. Landbrug & Fødevarer har ikke tilstrækkelig data indsamlet endnu til at give en forklaring.

Faktaboks

Dansk Lam

  • Prisen pr. kr./kg slagtetvægt på lam er omkring 40 kr. I januar sidste år var den på 30 kr. 
  • Der er lidt over 60 medlemmer i Danske Lammeproducenter
  • Næsten alt dansk lammekød sælges i Danmark

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle