Den kostbare forsigtighed

Smag selv på ordet: »Forsigtighedsprincip«. Det ligger rigtig godt i munden. Ingen ved sine fulde fem kan have noget imod, at vi er forsigtige. Det er da altid en god ide at kontrollere en gang ekstra, før man f.eks. udplanter GMO-afgrøder i naturen.

 

Med nogenlunde den begrundelse undlod EUs ministerråd i denne ugen nok en gang at træffe en beslutning om den såkaldte GMO-majs. Virksomheden Dupont Pioneer søgte allerede i 2001 om tilladelse til at sælge majsfrø, der er resistente mod sommerfuglepest. Siden er intet sket. Selv om unionens egne eksperter har givet grønt lys, er det lykkedes at forsinke sagen i 13 år. Blandt andre Danmark stod imod, men nu tvinger domstolen sandsynligvis en tilladelse igennem.

 

EUs tøven bliver betragtet med undren i resten af verden, herunder det normalt særdeles forsigtige USA. Verden over dyrkes GMO-afgrøder på op i nærheden af 200 mio. hektar, men under en promille af disse hektar ligger i EU. Over 80 procent af både soja- og majsproduktionen i Verden sker med GMO-afgrøder.

 

Den europæiske modstand er ikke fagligt funderet, men hviler på følelser. Politikernes tøven har fået europæiske virksomheder til at give op. En række lovende produkter, der også kunne gavne den brede befolkning, er droppet. Dermed er debatten i alt for høj grad blevet en diskussion for og imod Roundup-resistente afgrøder, og den slags bliver aldrig en folkesag.

 

Desværre er industrien ikke uden skyld i den triste situation. Vi savner nogle virksomheder, der tør stå frem og forsvare deres produkter. Alt for mange ligger i ly af, at folkestemningen nok ikke kan forandres - men er det nødvendigvis rigtigt? Der er ingen tvivl om, at et flertal var imod for 30 år siden, da alt var nyt - men er det nødvendigvis sandt i dag? Kan Europa i længden leve med også her at tage en solid plads på bagsmækken, mens verden udvikler sig?

www.landbrugsmedierne.dk/lisbergsblog

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle