Der er penge i at satse på frø

I frøbranchen er man enig om, at frøpriserne vil stige de kommende år. De stigende kornpriser har fået især europæiske landmænd til at fravælge frøavl, og det øger efterspørgslen. Især på alm. rajgræs og rødsvingel.

der er penge i at satse på frøavl i fremtiden.

De stigende kornpriser gør nemlig, at mange landmænd fravælger frøavl, og det vil skabe en mangelsituation med stigende frøpriser til følge.

"Jeg tror på, vi får nogle rigtig gode år for den danske frøbranche i løbet af de næste to til tre år, og vi vil se nye rekorder, både hvad angår det samlede areal og den samlede indtægt. Hvad angår høst 2007, tror jeg, den vil afregnes til priser, der matcher kornpriserne," siger Thor Gunnar Kofoed, formand for Frøsektionen i Dansk Landbrug.

Hos frøfirmaerne er optimismen lige så stor.

"Priserne vil stige for høst 2007, 2008 og 2009. Men lige nu er det svært at sætte procenter på," siger Anders Mondrup, avlsdirektør DLF-TRIFOLIUM.

Hos konkurrenten Hunsballe Frø har man et bud på frøpriserne.

"Man skal ikke være bange for at dyrke frø lige nu, for prisstigningerne kommer. Jeg tror, frøpriserne generelt vil stige til noget, der ligner halvanden til to kroner pr. kg i gennemsnit," siger avlsleder Carsten Jørgensen.

Han vurderer, at frøpriserne kan stige yderligere, fordi mange af græsfrøene er skygget væk på kornmarkerne, som er gået i leje på grund af regnen.

Europæisk frøavl falder drastisk

At der er gode muligheder for danske frøavlere, skyldes også, at Euro pæiske lande som Tyskland, Frankrig og Holland skærer drastisk ned på frøgræsproduktion. Her er såvel kornpriser som hvedeudbytter nemlig så høje, at antallet af frøavlere falder drastisk.

"Meldingen fra frøavlerne i Frankrig og Holland er klart, at man er på vej til at dyrke raps og hvede," siger Thor Gunnar Kofoed, Frøsektionen.

I branchen er man enig om, at de største prisstigninger på frø vil komme på alm. rajgræs og rødsvingel. I Danmark dyrkes cirka 40 procent af Europas samlede rajgræs-produktion, resten dyrkes i Holland, Tyskland og Frankrig.

"Der sker en meget stor reduktion i rajgræs-arealerne i Tyskland, Holland og Frankrig, og det gør jo, at vi i Danmark får rigtig gode muligheder for at overtage markedsandele," siger Carsten Jørgensen, Hunsballe Frø.

Men også rødsvingel, hvor Danmark er eneste forsyner på det Euro pæiske marked, er en god afgrøde at satse på, mener Carsten Jørgensen.

"Rødsvingel-arealet har de senere år ligget på omkring 25.000 hektar, men det falder næste år til 16.000 hektar. Og når arealet falder så voldsomt, er konsekvensen jo kraftige prisstigninger."

Risiko for østEuro pæisk

konkurrence

De stigende kornpriser i Danmark har fået nogle frøavlere til at hoppe med på kornvognen. Hos Hunsballe Frø oplever man allerede, at det er svært at få tegnet kontrakter til næste år. Men det er altså nu, man skal holde fast i frøavl, er meldingen fra branchen.

"De frøavlere, der har været med i mange år, kender cyklussen med frø, men nye frøavlere, som ikke rigtig har prøvet prismæssige op- og nedture, er lidt mere tilbageholdende. Men lige nu gælder det altså om at holde ved, når vi kan se, at frøpriserne stiger, som de gør," siger Carsten Jørgensen.

Thor Gunnar Kofoed frygter en stigende konkurrence fra Østeruopa, hvis danske avlere fravælger frø.

"For den danske frøbranche er der helt klart en interesse i at forsyne det Euro pæiske marked med frø. Der er ingen grund til, at opkøberne begynder at fokusere på ØstEuro pa, og med de meldinger jeg har, så er der allerede frøfirmaer, som begynder at vise interesse for at dyrke frø i Polen. Det, synes jeg, er en kedelig udvikling, for vi kan lige så godt dyrke dem i Danmark."

kgj@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle