Det er svært at købe selv en lille ejendom

26-årige Diana Poulsen vil gerne overtage forældrenes ejendom ved Tommerup - men det bliver dyrt.

Landdistrikterne skriger efter unge familier, som vil slå sig ned på mindre ejendomme.

Men for de unge kan det være svært at komme i gang. Skal der være tilknyttet tre, fem eller ti hektar jord til bygningerne, bliver prisen så høj, at de ikke økonomisk set ikke kan overkomme at købe.

26-årige Diana Poulsen, Odense, har problematikken inde på livet.

Hun skal inden for en nærmere årrække tage stilling til, om hun skal overtage forældrenes ejendom i Solevad ved Tommerup med tilhørende godt ti hektar jord. Diana er faglært landmand og er ved at uddanne sig til jordbrugsteknolog med speciale inden for landbrug, og hun tror ikke, hun kommer tilbage til arbejdet som praktisk landmænd. Til gengæld kan hun godt forestille sig en tilværelse som lønmodtager i byen og med bopæl og et aktivt liv på ejendommen i Solevad, 20 minutters kørsel fra Odense:

Vil gerne overtage

"Men ejendommen kommer til at koste rigtig mange penge. Jordpriserne er høje, og mine forældre vil selvfølgelig have pengene med derfra. Jeg kan godt følge dem i, at hvis vi ikke har råd til at overtage den, så bliver de nødt til at sælge til anden side," forklarer Diana Poulsen.

"En løsning kan blive, at en del af jorden skal sælges fra, men kun en del, for det skal fortsat være muligt at have dyr på ejendommen," siger Diana Poulsen.

Og så kan der blive tale om en pris som ligger mange hundrede tusinde kroner over, hvad hun ellers skal betale for et parcelhus i en landsby.

I dag er jorden forpagtet ud til naboen, som er mælkeproducent, og Diana Poulsen siger, at familien er vant til, at det er andre der driver markerne. Omvendt har hun lyst til at overtage hele ejendommen.

"Jeg bor i dag i en lejlighed i Odense, og jeg har ikke lyst til, at mine børn skal vokse op i byen. I stedet vil jeg gerne have, at de skal bo på landet, hvor der er masser af plads, og at de kan bruge skolen og de andre faciliteter. Jeg kender naboerne, og det er jo ellers sjældent i dag, man får meget med naboerne at gøre, når man flytter et sted hen," siger Diana Poulsen.

Ejendommen har været drevet af hendes bedsteforældre, som satte køerne ud i 1977. Hendes forældre overtog den i 1988, så Diana Poulsen har boet der siden hun var seks år. Mens jorden har været forpagtet ud, har staldene været brugt til forskellige former for dyrehold - får, kalve, ænder, gæs, høns og nogle grise.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle