??Palle O. Christiansen har i de senere år gjort en fornem indsats for at holde erindringen om vor store pionér inden for indsamling af folkeminder, Evald Tang Kristensen, levende. Nu har han samlet et udvalg af Kristensens egne tekster, selv sat dem i perspektiv ved fine, forbindende forklaringer, og forlaget har gjort det hele til en smuk, gennemillustreret bog med bl.a. nogle af Peter Olsens enestående fotografier fra sidst i 1890’erne af Kristensens ”meddelere”. Portrætter vi senest fik udgivet samlet i bogen ”Gamle kildevæld” for 33 år siden.

Det er en spændende pointe i den nye bog, at hovedstadens interesse for det eksotiske Jylland i 1800-tallet hang sammen med tabet af Norge i 1814. Jylland overtog Norges plads i forestillingsverdenen som det spændende og fremmedartede – set fra København. Langt væsentligere er dog den indsigt, Tang Kristensens nøgterne tekster giver i livsforholdene i Midtjylland for mindre end 150 år siden. En fattigdom og en så nødtørftig hygiejne hos vore tipoldeforældres generation, at vi i dag næppe har fantasi til at forestille os det. Hvilket blot gør det endnu mere tankevækkende, at Tang Kristensen i 1898 mindes en menneskelig fornemhed og en evne til fælles morskab hos menneskene på heden, som han med beklagelse synes er forsvundet i den moderne tid, han nu sidder og skriver i!

Selv om nogle af teksterne kan forekomme lige lovlig detaljerede og lokalhistoriske, er det en fornem udgivelse med beretninger om, hvordan livet var for nogle generationer siden i området mellem Viborg, Randers, Silkeborg og Herning.

Palle O. Christiansen (red.):”Dagligliv i 1800-tallets Jylland. Evald Tang Kristensen om mennesker og landskaber.”

213 sider, indbundet, kr. 268. Forlaget Hovedland 2014.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle